«Ξεκλειδώνει» η Μεσοχώρα… Το 2024 γεμίζει η λίμνη του υδροηλεκτρικού!

mesoxora

Τριάντα έξι χρόνια από την μέρα που ξεκίνησε το περίφημο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας στον Αχελώο, στα όρια Θεσσαλίας και Ηπείρου, φαίνεται ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να… ξεκλειδώσει.

Το έργο επισκέφθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ο οποίος παρουσίασε τα επόμενα βήματα του έργου και ανακοίνωσε ότι ο ταμιευτήρας θα γεμίσει με νερό τον Ιούλιο του 2024!

 «Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εάν λειτουργούσε τη φετινή χρονιά, θα είχαμε απαλλαγεί από εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 120.000.000 ευρώ, το οποίο σήμερα αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να παράγουμε αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι όμως κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία κι οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Σε αυτά θα προσθέσω τη δημιουργία πολλών, βιώσιμων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για επιστροφή των νέων στα γύρω χωριά, που αργοσβήνουν όσο δεν υπάρχουν δουλειές. Με τη σημερινή μας επίσκεψη, βάζουμε και πάλι στις ράγες αυτό το μεγαλόπνοο έργο, ώστε να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό εν λειτουργία, στους κατοίκους του τόπου μας αλλά και στην εθνική οικονομία» ανέφερε ο Υπουργός στη δήλωσή του με την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Το συγκεκριμένο έργο της ΔΕΗ θα έχει συνολική ισχύ 161 MW, θα παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια έως 360 GWh και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο ενισχύοντας την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατομμύρια ευρώ από το 1986 έως το 2011, είναι ήδη κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, σταθμός παραγωγής και συνοδά έργα) και υπολείπονται ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες για το κλείσιμο του φράγματος.

Από την αρχή του έργου έως και σήμερα το φράγμα έχει «σκοντάψει» στις ενστάσεις πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι αντίθετες με την εκτροπή του Αχελώου. Το ΣτΕ έχει συνολικά εκδώσει 7 αρνητικές αποφάσεις με τις οποίες ακυρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που είχαν εγκριθεί με το νόμο 3481/2006.

Έτσι, η ΔΕΗ υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Νοέμβριο του 2014 και τρία χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2017 εγκρίθηκαν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι για το ΥΗΕ Μεσοχώρας ως αμιγώς ενεργειακό έργο. Ωστόσο, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ακυρώθηκε από το ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 (Τμήμα Έ) η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η απόφαση σημειώνει ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της διότι δεν συμβάδιζε με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, καθώς και με τις προβλέψεις του Αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για κάθε χρόνο που το έργο της Μεσοχώρας δεν λειτουργεί η ΔΕΗ στερείται έσοδα 25 εκατ. ευρώ από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας ενώ έχει ήδη δαπανήσει 280 εκατ. για την κατασκευή της υδροηλεκτρική μονάδα Μεσοχώρας που ολοκληρώθηκε το 2001 αλλά ποτέ δεν λειτούργησε.

Επίσης, εφόσον προχωρήσουν τα επόμενα βήματα του έργου θα χρειαστεί να δαπανηθεί και ένα μεγάλο ποσό σε αποζημιώσεις ιδιοκτητών της περιοχής για της απαλλοτριώσεις για τις περιουσίες που θα χαθούν από την εκτροπή του ποταμού.

Η εταιρεία έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την έκδοση νέας ΑΕΠΟ μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες. Η νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση θα ανοίξει το δρόμο για τη δημοπράτηση των υπολειπομένων εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μονάδας, καθώς και των εργασιών που για τη σταθεροποίηση του εδάφους σε τμήμα του οικισμού.

Στόχος είναι η ΜΠΕ να αναδεικνύει τη συμφωνία της μονάδας με το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» για την ολοκλήρωση του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ