2ο Θερινό Σχολείο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου

geoparko

Το 2ο Θερινό Σχολείο του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε  με επιτυχία στην Κόνιτσα από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου και το Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα του σχολείου περιλάμβανε τρεις εισαγωγικές διαλέξεις που αφορούσαν στην παρουσίαση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου από τους Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και Δρ. Χρήστο Στεργίου και τη σημασία του θεσμού και του δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, ως ξεχωριστό πρόγραμμα της UNESCO από την υποψήφια Δρ. Κιτσάκη Γεωργία. Ακολούθησαν οι εργασίες του Σχολείου με εννέα εξειδικευμένες διαλέξεις που κάλυψαν τα αντικείμενα της τεκτονικής γεωλογίας, της τεχνικής γεωλογίας, της τεχνικής σεισμολογίας, της καρστικής γεωμορφολογίας, της κλιματολογίας και του εναλλακτικού τουρισμού.

Οι εξειδικευμένες διαλέξεις παρουσιάστηκαν από τους ακόλουθους ομιλητές:

    Δρ. Σπύρος Παυλίδης (Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.): “Ενεργά ρήγματα και επικινδυνότητα”

    Δρ. Όλγα-Τζοάν Κτενίδου (Εντεταλμένη Ερευνήτρια στην τεχνική σεισμολογία, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών): “Εδαφικές συνθήκες και σεισμική απόκριση κατασκευών”

    Δρ. Βασίλης Μαρίνος (Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο): “Επικινδυνότητα κατολισθητικών φαινομένων”

    Δρ. Παναγιώτης Πάσχος (Ε.Α.Γ.Μ.Ε): “Επίδραση της κλιματικής κρίσης στα πολιτιστικά μνημεία, με έμφαση στα πέτρινα γεφύρια”

    Δρ. Πρόδρομος Ζάνης (Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.): “Τα επίπεδα παγκόσμιας θέρμανσης και η κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου”

    Υποψήφιος Διδάκτορας κ. Δημήτρης Μητρόπουλος (Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.): “Μελλοντικές κλιματικές εκτιμήσεις για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου”

    Δρ. Γεώργιος Λαζαρίδης (ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ.): “Τα σπήλαια και το καρστ ως παράγοντες γεωλογικής επικινδυνότητας”

    Δρ. Γεώργιος Ηλιόπουλος (Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών): “Γεωποικιλότητα και Βιοποικιλότητα”

    Ευάγγελος Καραγιάννης (Ιστορικός Τέχνης – Ξεναγός, Boreas Art & Nature Travel Services): “Εναλλακτικές μορφές τουρισμού”

Τις εργασίες του Θερινού Σχολείου χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου, ο Γενικός Διευθυντής της Ήπειρος Α.Ε. κ. Γεώργιος Θεοχάρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ειδικών Μορφών Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Το σχολείο παρακολούθησαν 30 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία εκτός από τη συμμετοχή στις διαλέξεις, να επισκεφτούν περιοχές σημαντικής γεωλογικής κληρονομιάς και να πάρουν μέρος σε επιτόπιες ασκήσεις υπαίθρου, το κόστος μεταφοράς των οποίων κάλυψε η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.. Οι ασκήσεις υπαίθρου περιλάμβαναν επισκέψεις στο ρήγμα της Κόνιτσας, στην πηγή Νέλλες στην Κλειδωνιά, διάσχιση του ποταμού Βοϊδομάτη κατά μήκος αντίστοιχης Γεωδιαδρομής και επίσκεψη πέντε περιοχών κατολίσθησης στην κοιλάδα του ποταμού Σαραντάπορου κατά μήκος του οδικού άξονα Ιωαννίνων – Κοζάνης. (μεταξύ Κόνιτσας και Επταχωρίου). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας άσκησης υπαίθρου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο), το οποίο είναι χτισμένο επάνω στα υλικά διάβρωσης ενός παλιού παγετώνα και παρουσιάζει αξιοπρόσεκτα κατολισθιτικά φαινόμενα. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν τον οικισμό παρουσία των εκπαιδευτών του θερινού σχολείου και του Δημάρχου Κόνιτσας κ. Ν. Εξάρχου, ο οποίος και περιέγραψε την εμπειρία του σχετικά με τα φαινόμενα αυτά.

Κατά γενική ομολογία το σχολείο ήταν μια μεγάλη επιτυχία και συνέβαλε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για θέματα γεωεπικινδυνότητας, φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής.

Οι διοργανωτές του σχολείου ευχαριστούν θερμά όλους τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες, τους χορηγούς και τους συνεργάτες για την πολύτιμη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του σχολείου και ιδιαίτερα τον Δρ. Αλέξανδρο Χατζηπέτρο (Αν. Καθηγητής, Διευθυντής του Τομέας Τεκτονικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.) για την οργανωτική επιμέλεια, τον Δρ. Χρήστο Στεργίου, καθώς και στο Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. που συνδιοργάνωσε και υποστήριξε επιστημονικά το Σχολείο. Ειλικρινείς ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία που έθεσε υπό την αιγίδα της το φετινό σχολείο, προς τον Δήμο Κόνιτσας για την κάλυψη του κόστους διαμονής των συμμετεχόντων, προς το ΚΠΕ Κόνιτσας για την φιλοξενία των εισηγήσεων στους χώρους του, προς την διεύθυνση και το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας Κόνιτσας για την παρεχόμενη καθαριότητα και φύλαξη.

Τέλος, στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου μεταφέρθηκε και παρουσιάστηκε στην Κόνιτσα η φωτογραφική έκθεση “Τα Πετρώματα του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου στο Μικροσκόπιο: Πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου”. Ευχαριστίες εκφράζονται προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος “Κλέαρχος Παπαδιαμάντης” για την φιλοξενία της έκθεσης στον χώρο του παλιού Δημαρχείου Κόνιτσας. Η πραγματοποίηση της έκθεσης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εθελοντική συμμετοχή των γεωλόγων Ευτυχίας Περιστερίδου και Μαργαρίτας Μέλφου (αμφότερες Υποψήφιες Διδακτόρισσες, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.) οι οποίες ξενάγησαν τους επισκέπτες της έκθεσης στον μαγευτικό κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ