135 χιλιόμετρα δίκτυο φυσικού αερίου, 3.000 συνδέσεις στα Γιάννινα

Στα 135 χιλιόμετρα θα ανέλθει το μήκος του δικτύου αγωγών για την τροφοδοσία της πόλης των Ιωαννίνων που θα κατασκευαστεί σε αυτή την φάση.

Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη με σκοπό ως το τέλος του έτους να έχουν γίνει οι πρώτες συνδέσεις και να δοθεί η δυνατότητα θα μία εναλλακτική πηγή θέρμανσης, σαφώς πιο φτηνή από το πετρέλαιο.

Στη φάση αυτή το έργο που αναπτύσσει η ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών θα δώσει την δυνατότητα τροφοδοσίας για τρεις χιλιάδες συνδέσεις, οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Το δίκτυο θα έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να επεκταθεί ανάλογα με την ζήτηση που θα υπάρξει.

Η τροφοδοσία θα γίνεται με LNG με τις δεξαμενές να κατασκευάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων.

Τους αμέσως επόμενους μήνες ανάλογα δίκτυα θα κατασκευαστούν στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Η Ήπειρος είναι η τελευταία περιοχή της χώρας όπου αναπτύσσεται δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη για διασύνδεση και με αγωγό.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων διανομής της ΔΕΔΑ στις πόλεις της Ηπείρου έχει δύο μεγάλες καινοτομίες:

1.            Υλοποιείται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της χερσαίας μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και της  αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογενικές δεξαμενές. Η πολυπλοκότητα και οι δυσκολίες υλοποίησης αυτής της νέας τεχνολογίας απλοποιήθηκαν μέσω της τεχνογνωσίας της ITALGAS, μιας από  τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής στην Ευρώπη και μέτοχος της ΔΕΔΑ μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών,  η οποία ανέλαβε τον Τεχνικό Σχεδιασμό των εγκαταστάσεων.

2.            οι σωληνώσεις και γενικότερα οι υποδομές διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ είναι κατάλληλες για να διανέμουν και βιομεθάνιο, το οικολογικό και ανανεώσιμο αέριο καύσιμο που παράγεται από τα υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη την Ήπειρο. Ήδη, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια. Επίσης, το δίκτυο είναι συμβατό για τη διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.