Το «ήλεκτρον της νιότης»… Είναι η ταινία του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που ολοκληρώθηκε στην Λάρισα.

Το 10 Διεθνές Φεστιβάλ τα είχε όλα, προβολές, αφιερώματα, εκθέσεις, καλεσμένους ανθρώπους του κινηματογράφου, και κυρίως πολύ κοινό.

Και βέβαια επεφύλαξε το πρώτο βραβείο για την ταινία μικρού μήκους του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά που αναδεικνύει την αντίθεση ανάμεσα στην παιδική ηλικία και τον κόσμο των μεγάλων, αλλά με έναν λυρικό τρόπο.

Η ταινία συμμετείχε σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία!

Πρωταγωνιστές είναι οι μαθητές και των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του προηγούμενου σχολικού έτους που φέτος είναι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Μέσα από τη γνωριμία με την κινηματογραφική παιδεία κατάφεραν να αυτενεργήσουν, να δημιουργήσουν, να γίνουν μια δυνατή ομάδα με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος που ήταν οι Άγγελος Κοσμάς (σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ), Χρήστος Παππάς, Ευανθία Λιόλου-Βλασιάδου.

Στο “ταξίδι” της ταινίας βοήθησε και ο Διευθυντής του Δημ. Σχολείου κ. Βασίλειος Ράπτης αλλά και ο κ. Αναστάσιος Κοσίνας που ήταν ο Διευθυντής του Σχολείου την περυσινή χρονιά.

Στον Κινηματογραφικό Όμιλο του Σχολείου συμμετέχουν και εξωτερικοί συνεργάτες. Ο κινηματογραφιστής Δημήτρης Βαφιάς (συνεργάτης των οπτικοακουστικών παραγωγών του σχολείου) και ο βιντεογράφος Άκης Φωτίου βοήθησαν στη φωτογραφία, τη σκηνοθεσία, το μοντάζ αλλά και στον υποτιτλισμό. Στην ταινία έπαιξαν και οι: Παναγιώτης Νάκος (και αφήγηση), Άλκης Διαμάντης, Κοντοδήμος Νίκος, Βαφιάς Δημήτρης, Αρβανίτη Χρυσούλα, Άρτεμη Τορουνίδη, Θοδωρής Μάντζιος. Η μουσική σύνθεση από την αρχή μέχρι το 01΄ 21¨ και από το 05΄54¨ έως το 08΄21¨ είναι του εξαιρετικού μουσικού Σωτήρη Δεσπότη. Η ταινία στάλθηκε και σε γαλλικό διαγωνισμό. Τη μετάφραση επιμελήθηκε η καθηγήτρια Γαλλικών Ρούλα Γεροκώστα. Τα γραφικά της ταινίας επιμελήθηκε η γραφίστρια Γεωργία Κολόκα. Σε όλες τις δραστηριότητες οπτικοακουστικών παραγωγών βοήθησε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Στη δημιουργία αυτής της ταινίας βοήθησαν και οι: Φίλιππος Ευαγγέλου, Νίκος Κολιός (Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων), Χρήστος Χαρίτος «Πολυχώρος Αγορά», Κοντοδήμος Νίκος (ο «Βικογιατρός»), Ματακούλης Γιώργος, Σχίζας Ιωάννης, ο Αθλητικός Σύλλογος Πιγκ Πογκ «Φίλοι Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ιωαννίνων - ΦΕΑ Ιωαννίνων», ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κατσικά και η Διεύθυνση του Γυμνασίου Κατσικά.

  • «Το ήλεκτρον της νιότης» είναι η τέταρτη ταινία μικρού μήκους που κάνει το Δημ. Σχολείο Κατσικά μετά την ταινία «Πορτραίτα» και τα δύο animation «Το άρωμα των λουλουδιών» και «Scream-Κραυγή».

Ένας στους δύο Έλληνες καθυστερεί να λάβει ιατρικές συμβουλές λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ τέσσερις στους δέκα ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, καθώς η συμμετοχή που καλούνται να καταβάλουν είναι υψηλή για τις δυνατότητές τους.

Περισσότερα...

Μεράκι, πάθος, στόχος… Αυτό είναι το τρίπτυχο με βάση το οποίο δούλεψαν επιστήμονες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι δημιούργησαν ένα καινοτόμο ιατρικό νυστέρι, στη μάχη κατά του καρκίνου. Χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση, χωρίς τον πακτωλό χρημάτων άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, χωρίς πόρους. Με προσωπικές θυσίες και με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Περισσότερα...

Ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών που στις μέρες μας διατηρούν ένα online κατάστημα ή φυσική επιχείρηση (ή και τα δύο) δεν μπορεί να κατανοήσει πόσο σημαντικά είναι τα social media για την εδραίωση, το χτίσιμο εμπιστοσύνης και την διάδοση του brandname τους (thinktank) στο ευρύ κοινό. Πολλές φορές φοβούνται να δημιουργήσουν ένα απλό εταιρικό προφίλ facebook, αφού μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί ούτε οι ίδιοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα...

 Μια από τις πολλές εργασίες τις οποίες αναλαμβάνουμε είναι η μελέτη κι ο σχεδιασμός για την ανακαίνιση και διατήρηση παλιών κτιρίων, πολυκατοικιών, μνημείων και νεοκλασικών που είναι σε καλή κατάσταση αλλά όχι για χρήση. Λαμβάνοντας την κατάλληλη άδεια και κάνοντας τον αντίστοιχο σχεδιασμό και μελέτη είμαστε σε θέση να ανακαινίσουμε, να φτιάξουμε και να διατηρήσουμε ως καινούρια τα νέα κτίρια μεγάλης αξίας έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και όμορφα αντιστοίχως.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...