Σύσταση για το αντιγριπικό, μεγαλύτερη προστασία με την τρίτη δόση

temistokleous st

Έντονος είναι ο φόβος των επιστημόνων για την συν-κυκλοφορία του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού. Στον φόβο αυτό αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να προγραμματίσουν τον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους για την γρίπη» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τρίτη δόση του εμβολίου που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται και εξήγησε γιατί χρειάστηκε να κάνουν το εμβόλιο οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι υγειονομικοί κ.ά.

Η τρίτη δόση χορηγείται για μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή ηπιότερες από τη δεύτερη δόση.

Άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση.

Άτομα με ιστορικό νόσησης με κορωνοϊό συστήνεται να κάνουν μία δόση, υπενθύμισε η καθηγήτρια, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ