Τέλος στα σενάρια… 26 Μαΐου αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών έβαλε η Κυβέρνηση. Σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθάρισε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η συζήτηση ανέκυψε με αφορμή έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπου εκεί αναφερόταν ως ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η 19η Μαίου. Έτσι προκλήθηκαν σενάρια περί διπλής αναμέτρησης την μέρα εκείνη –πρόωρες εθνικές εκλογές- και διεξαγωγή ευρωεκλογών μαζί με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών.

Το σενάριο αυτό όμως παίρνει οριστικά τέλος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του (στο ρ/σ news247) ξεκαθάρισε το τοπίο υπογραμμίζοντας πως «όπως προβλέπει ο νόμος, ο πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές», προσθέτοντας ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα είναι τεχνικά έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα και συμπλήρωσε πως το βασικό σενάριο θέλει την διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, με την ολοκλήρωση δηλαδή της τετραετίας.

Η τροπολογία για το σπάσιμο τεσσάρων μεγάλων δήμων θα κατατεθεί στην Βουλή την Δευτέρα. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο Υπουργός άνοιξε τον δρόμο και για άλλες αλλαγές στα γεωγραφικά όρια των «Καλλικρατικών» Δήμων, σε δεύτερο χρόνο όμως και σίγουρα μετά τις εκλογές.

Όπως τόνισε στη σχετική ρύθμιση θα υπάρξει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία θα κληθούν όλα τα κόμματα να συμμετέχουν, έτσι ώστε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με βάση τα εννέα χρόνια εμπειρίας από την εφαρμογή του Καλλικράτη, να εξεταστεί συνολικά ο χάρτης της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες, όπου υπάρχουν.