Πως θα ήταν ο εκλογικός χάρτης της Ηπείρου αν ίσχυε η απλή αναλογική…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «Κλεισθένης» και η απλή αναλογική οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση την αυτοδιοίκηση με την κυβέρνηση. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, όπως υποστηρίζουν οι αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση των δήμους καθώς δύσκολα θα συγκροτηθούν πλειοψηφίες, ικανές να αντέξουν στην τετραετία. Οι επόμενες θα είναι ημέρες κρίσιμων αποφάσεων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθώς οδηγούνται και πάλι σε κοινό συνέδριο, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες.

Η προσομοίωση της εφαρμογής του νέου εκλογικού συστήματος στα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του 2014, δίνει μία εικόνα των σοβαρών ανατροπών που θα έφερνε στην συγκρότηση των δημοτικών αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου.

Μάλιστα αρκετοί είναι οι δήμοι της Ηπείρου που οι νικητές των εκλογών δεν θα μπορούσαν να διαθέτουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέκος Καχριμάνης είχε κάνει μία εύκολη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Το 50,8% του διασφάλισε την εκλογή και του έδωσε 31 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από το σύνολο των 51 του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με το ίδιο ποσοστό στην περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής, ο ίδιος θα είχε εκλεγεί και πάλι Περιφερειάρχης από τον πρώτη Κυριακή αλλά το ποσοστό θα του έδινε 25 έως 26 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα διέθετε δηλαδή μία οριακή πλειοψηφία, γεγονός που προφανώς θα δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία του σώματος και στην λήψη αποφάσεων.

Στο Δήμο Αρταίων ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης με το 32,5%, ποσοστό που είχε συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή, θα κέρδιζε το ένα τρίτο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα καλούνταν δηλαδή να διοικήσει το Δήμο με 11 το πολύ δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33 που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δύσκολα θα ήταν τα πράγματα και για τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο. Με το 38% του πρώτου γύρου θα είχε 11 με 12 συμβούλους σε σύνολο 27 που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Δήμο Πρέβεζας ο Χρήστος Μπαίλης που εξελέγη δήμαρχος, την πρώτη Κυριακή είχε συγκεντρώσει το 37% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό θα του έδινε πολύ λιγότερες από τις είκοσι έδρες που κατέχει σήμερα με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 33 συνολικά συμβούλους.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση πάντως είναι αυτή του Δήμου Ιωαννιτών. Ο σημερινός δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας την πρώτη Κυριακή των εκλογών ήταν… δεύτερος. Το 33,2% που είχε συγκεντρώσει θα αποτελούσε και την βάση για την κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι αντί των 27 συμβούλων που διαθέτει σήμερα σε σύνολο 45, με την απλή αναλογική μόλις και μετά βίας θα είχε 15 ενώ θα διέθετε περισσότερες έδρες στο σώμα ο Νίκος Γκόντας που προηγούνταν την πρώτη Κυριακή κατά μιάμιση μονάδα.

Στην περίπτωση που ίσχυε στις εκλογές του 2014 η απλή αναλογική σίγουρα δεν επηρεάζονταν το εκλογικό αποτέλεσμα στον ορεινό δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Σεντελές είχε συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή ποσοστό που άγγιζε το 88% και φυσικά θα του διασφάλιζε και με το νέο σύστημα την απόλυτη πλειοψηφία.

Στον Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη, οι αλλαγές αν ίσχυε η απλή αναλογική θα ήταν μικρής κλίμακας. Στις εκλογές συμμετείχαν μόλις δύο παρατάξεις και ο σημερινός δήμαρχος Περικλής Μίγδος είχε συγκεντρώσει την πρώτη Κυριακή το 58% και θα είχε την πλειοψηφία των εδρών.

Στο Δήμο Δωδώνης το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν οριακό με τον σημερινό δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση και τον Κώστα Κατσανάκη να βρίσκονται κοντά στο 48%. Το ποσοστό αυτό θα ήταν η βάση για την κατανομή των 27 εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες θα ήταν ουσιαστικά μοιρασμένες ενώ μία τουλάχιστον θα πήγαινε στην τρίτη παράταξη, του Τάσου Τόκα, που με το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν εκπροσωπείται στο συμβούλιο.

Δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για τον σημερινό δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει το 29,2% και ήταν δεύτερος. Ο Γαβριήλ Παπαναστασίου είχε την πρωτιά με 35,2% και θα διέθετε τις περισσότερες έδρες από τις 17 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμος Ζηρού, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που το 2014 είχε εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Καλαντζής στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος και μάλιστα υπολείπονταν κατά δέκα μονάδες από τον πρώτο. Το ποσοστό του 38,9% που είχε συγκεντρώσει δεν θα του διασφάλιζε καμία πλειοψηφία την οποία αντίθετα θα διέθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημήτρης Γιολδάσης καθώς με το 47% που είχε συγκεντρώσει θα κέρδιζε περίπου τις μισές από τις 27 έδρες του σώματος. Στις εκλογές συμμετείχαν τέσσερις παρατάξεις οι οποίες θα μοιράζονταν τις έδρες αφήνοντας για τον πρώτο αρκετά λιγότερες από τις 16 που διαθέτει σήμερα, με τον ισχύοντα νόμο.

Πραγματικός… μύλος θα γινόταν ο Δήμος Ζίτσας, στην περίπτωση που το 2014 ίσχυε η απλή αναλογική. Η πρώτη Κυριακή βρήκε τον σημερινό δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο δεύτερο με ποσοστό 28,6%... Πέραν αυτού όμως τρεις παρατάξεις ήταν σε ποσοστά άνω του 20% ενώ άλλες δύο μοιράστηκαν το 16%. Ο Μιχάλης Πλιάκος με το εκλογικό σύστημα που ίσχυε πήρε τις 16 από τις 27 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την απλή αναλογική θα είχε εκλεγεί μεν δήμαρχος αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο θα διέθετε το πολύ εννέα έδρες.

Ένας ακόμη Δήμος όπου η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα είχε φέρει μεγάλες ανακατατάξεις είναι αυτός των Κεντρικών Τζουμέρκων. Ο σημερινός δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης στον πρώτο γύρο μόλις που είχε συγκεντρώσει το 21% των ψήφων ποσοστό που θα του διασφάλιζε ελάχιστες από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα κατείχε περίπου το 1/5 ενώ περισσότερες έδρες θα είχε ο Χρήστος Χασιάκος ο οποίος ήταν πρώτος με 2*% και περίπου ίδιες με τον εκλεγμένο δήμαρχο ο τρίτος συνδυασμός του Π. Σκαλτσογιάννη. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονταν στις άλλες τρεις παρατάξεις που μετείχαν στις εκλογές.

Ο Ανδρέας Παπασπύρου, εξελέγη δήμαρχος στην Κόνιτσα όντας πρώτος και μεγάλη διαφορά την πρώτη Κυριακή. Το ποσοστό αυτό όμως δεν θα του έδινε και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι εκλεγμένοι του δημοτικοί σύμβουλοι θα υπολείπονταν κατά πολύ τους 13 που διαθέτει σήμερα σε σύνολο 21.

Δύσκολα και μάλιστα αρκετά θα ήταν τα πράγματα και για τον σημερινό δήμαρχο Μετσόβου Κώστα Τζαφέα. Στην πρώτη Κυριακή ήταν δεύτερος, οκτώ μονάδες πίσω από τον πρώτο Νίκο Τσομπίκο. Το 28,6% που είχε συγκεντρώσει ο Κώστας Τζαφέας θα του έδινε πολύ λιγότερες από τις 13 έδρες που διαθέτει σήμερα σε σύνολο 21 και φυσικά θα διέθετε περισσότερες ο Νίκος Τσομπίκος με το 36,3%.

Σε μικρό βαθμό θα επηρέαζε η απλή αναλογική την εκλογή στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Ο σημερινός δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης είχε συγκεντρώσει το 55,2% από την πρώτη Κυριακή. Το ίδιο ποσοστό θα του έδινε την πλειοψηφία και με την απλή αναλογική αλλά θα του αποστερούσε μερικές έδρες από τις 16 που έχει σήμερα σε σύνολο 27.

Η Πάργα είναι επίσης ένας από τους Δήμους που θα επηρεάζονταν σε μικρότερο βαθμό από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ο σημερινός δήμαρχος Αντώνης Νάστας είχε κερδίσει πολύ εύκολα τις εκλογές στον πρώτο γύρο με ποσοστό 64,5 και πήρε τις 17 από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απλή αναλογική θα του στερούσε ορισμένες όμως θα είχε την πλειοψηφία στο σώμα.

Στο Δήμο Πωγωνίου ο Κώστας Καψάλης είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 53,6% και διαθέτει τις 13 από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ίδιο ποσοστό με την απλή αναλογική θα του διασφάλιζε οριακή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανάλογη θα ήταν η κατάσταση και στον Δήμο Σουλίου. Η σημερινή δήμαρχος Σταυρούλα Μπραίμη είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με 51%. Το ποσοστό αυτό της έδωσε 16 από τις 27 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αν ίσχυε η απλή αναλογική θα είχε το πιθανότερο 14.

Παρόμοια η εικόνα και στο Δήμο Φιλιατών. Ο Σπύρος Παππάς, εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή συγκεντρώνοντας το 50,9%. Το ποσοστό αυτό του έδωσε τις 13 από τις 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως αν ίσχυε η απλή αναλογική δύσκολα θα έφτανε στις 11.