Συμψηφισμός οφειλών σε όλο το δημόσιο

ΧΡΗΜΑ

EFORIESΣε αγώνα δρόμο έχουν αποδυθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να περιληφθεί στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα η δυνατότητα συμψηφισμού των φορολογικών οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», οι προδιαγραφές βάσει των οποίων θα γίνεται ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων από ΦΠΑ μεταξύ του δημοσίου τομέα και ιδιωτών και έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει ζητήσει ο συμψηφισμός να επεκταθεί και να αφορά όλες τις απαιτήσεις.

Ειδικότερα η σχετική νομοθετική διάταξη θα τροποποιήσει τον Ν. 3943/2011 και θα επεκτείνει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που υποχρεώνονται να πληρώνουν πλήθος φόρων την ώρα που το δημόσιο τους χρωστά μεγάλα ποσά.

Η νομοθετική παρέμβαση που ενδέχεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή, ακόμα και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα με ποσά που οφείλει το δημόσιο στους φορολογούμενους. Έτσι οι οφειλές ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείών, ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών προς ιδιώτες θα συμψηφίζονται αυτόματα με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Με τον τρόπο αυτόν και θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σήμερα στα 7 δισ. ευρώ και θα δοθεί ταμειακή ανάσα σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.