Πρόταση- βόμβα για τον φόρο στα ακίνητα

ΧΡΗΜΑ

AYTERETAΠρόταση «βόμβα» και σε πλήρη αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κατά τη διάρκεια σύσκεψης της τρικομματικής επιτροπής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο νέος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα είναι ουσιαστικά ένα διευρυμένο «χαράτσι», καθώς δεν θα φορολογηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, η φιλοσοφία του νέου φόρου θα βασιστεί στον τρόπο εφαρμογής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά θα είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα.

 

Αν για παράδειγμα κάποιος έχει σήμερα ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα 100 τμ και πληρώνει χαράτσι 500 ευρώ, με το νέο σύστημα θα πληρώσει κάτω από τα μισά, δηλαδή περίπου 200 ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αρκετά χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων για τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων. Επίσης, οι εν λόγω συντελεστές θα εφαρμόζονται επί της αντικειμενικής αξίας και όχι επί των τετραγωνικών, όπως ισχύει σήμερα με το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι απώλειες εσόδων θα καλυφθούν από τη φορολογία των οικοπέδων που σήμερα δεν επιβαρύνονται με ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και των αγροτεμαχίων που κι αυτά για πρώτη φορά ουσιαστικά θα φορολογηθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αγροτεμάχια δεν θα φορολογηθούν ανά στρέμμα, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί ειδικά για το 2014, αλλά θα φορολογηθούν με βάση τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής που υπάγονται. Επ' αυτής της αξίας θα εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα τα χαρακτηριστικά και την τοποθεσία του ακινήτου.

Την Πέμπτη η τελική πρόταση

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων να δώσει την Πέμπτη την τελική πρόταση με τους συντελεστές φορολογίας που θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ισχύσει ένα αφορολόγητο, διαφορετικά θα προταθεί να ισχύσουν αρκετά χαμηλότεροι συντελεστές σε σύγκριση με αυτούς που θα ισχύσουν στα υπόλοιπα ακίνητα.

Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα, αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Στην σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο βασικός στόχος από τη νέα φορολογία είναι να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός έσοδα περίπου 3,2 δισ. ευρώ επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αυτά τα ποσά.

Η εφαρμογή αφορολογήτου 50.000 ευρώ σημαίνει ότι από τους περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα κτλ.) οι μισοί και πλέον θα εξαιρεθούν.

Πάντως, για μία ακόμη φορά δεν βγήκε «άσπρος καπνός» από την «καμινάδα» του υπουργείου Οικονομικών και η αγωνία 8.500.000 φορολογουμένων για το πώς θα φορολογηθεί η περιουσία τους κορυφώνεται.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (από τη ΝΔ οι Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης και Αντρέας Μακρυπίδης, από τη ΔΗΜΑΡ οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης) έγινε ανάλυση όλων των σεναρίων όσον αφορά στη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων όσο και τον εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων με ιδιαίτερη συζήτηση στο θέμα των αγροτών.

Τα σενάρια που έχουν καταθέσει τα κόμματα μελετούνται από μηδενική βάση και αυτό διότι η τρόικα καραδοκεί και είναι πολύ πιθανόν αν δεν κάνει δεκτές τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιμείνει να εφαρμοστεί το χαράτσι ακινήτων, όπως έχει και για το 2014 κάτι το οποίο δεν το θέλει κανείς από την τρικομματική κυβέρνηση.