Ισχυρό μπουρίνι στα Γιάννινα, ποτάμια οι δρόμοι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΩΤΟ- Ένα δυνατό μπουρίνι που κατά τόπους συνοδευόταν και με χαλάζι χτύπησε και το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Μέσα σε λίγη ώρα το καλοκαίρι έγινε χειμώνας και οι ομπρέλες δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν την ένταση της καταιγίδας. Σοβαρά προβλήματα ευτυχώς δεν δημιουργήθηκαν ωστόσο πλημμύρισαν και πάλι οι δρόμοι στην περιοχή της Λιμνοπούλας. Έξω από το σπίτι του Άι Γιώργη και στη Ριζάρειο, χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία δέχθηκε κι άλλες κλήσεις αλλά για συμβάντα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Σε ποτάμι μετατράπηκε το ένα ρεύμα της Λεωφόρου Δωδώνης και η κίνηση των οχημάτων στην άνοδο γινόταν με πολύ μικρή ταχύτητα και μόνο στη μία λωρίδα.

Σε ορισμένα σημεία προκλήθηκαν προβλήματα και στους φωτεινούς σηματοδότες.

Σφοδρές καταιγίδες σημειώθηκαν και στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων, κυρίως στην πλευρά της Πίνδου.

Στην Άρτα

Άμεση καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων από τις καταστροφές λόγω χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες ζητά ο Δήμαρχος Αρταίων.

Με αφορμή την χθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος του κάμπου της Άρτας προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων ζήτησε άμεση επίσκεψη και επιτόπια έρευνα κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων στους αγρότες.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φιλοθέης (Καλαμιά, Ρόκκα, Χαλκιάδες, Κιρκιζάτες κ.α.), με το Δήμαρχο να επισκέπτεται σήμερα το πρωί καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές και να συνομιλεί με παραγωγούς.

«Η χαλαζόπτωση διάρκειας περίπου μισής ώρας έπληξε πολύ σημαντικό μέρος του κάμπου της Άρτας προκαλώντας πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες και φέρνοντας τους αγρότες μας σε απόγνωση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές. Αυτό που ζητάμε είναι άμεση εκτίμηση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους καλλιεργητές. Δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι εκτός από την φετινή συγκομιδή θα πληγεί σημαντικά και η συγκομιδή της επόμενης χρονιάς, ιδιαίτερα στο ακτινίδιο, αλλά και στο καλαμπόκι και στα ροδάκινα. Παραμένουμε σε εγρήγορση και δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής της Άρτας που δέχθηκαν ένα σημαντικό πλήγμα από τον καιρό. Πρέπει όλοι οι φορείς μαζί να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία από την κακοκαιρία, όπως η τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών κ.α.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.