Δύσκολη η κατάσταση στα ορεινά… Επιχειρούν 32 αποχιονιστικά!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η έντονη βροχόπτωση έσωσε το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων καθώς ήταν αυτή που έδωσε τέλος στα μεγαλύτερα προβλήματα από την χιονόπτωση και τον παγετό. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και στα ορεινά της Ηπείρου όπου εκεί οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και σήμερα ενώ το ύψος του χιονιού σε περιοχές όπως η Μηλιά ξεπερνά ακόμη και το ενάμισι μέτρο. Μέτσοβο και Ζαγόρι αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα και κει πλέον πέφτει το βάρος από την πολιτική προστασία. Πρώτο μέλημα να υπάρξει πρόσβαση, έστω και με αλυσίδες σε όλα τα χωριά, όπου ζουν κυρίως ηλικιωμένοι και εν συνεχεία να καλυφθούν ανάγκες του πρωτογενούς τομέα καθώς έχουν αποκλειστεί κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.

Σήμερα επιχειρούν 32 μηχανήματα από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου κυρίως σε Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Πωγώνι και Τζουμέρκα.

Τις τελευταίες ημέρες επιστρατεύθηκαν και ειδικά αποχιονιστικά, κατάλληλα για έντονες χιονοπτώσεις προκειμένου να απομακρύνουν τις τεράστιες ποσότητες χιονιού από το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στην προσπάθεια που γίνεται επί δέκα περίπου ημέρες δεν στάθηκε αρωγός ο καιρός, καθώς το ένα κύμα κακοκαιρίας διαδέχονταν το άλλο. Έτσι η δουλειά του αποχιονισμού καλύπτονταν άμεσα με νέες χιονοπτώσεις.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, είναι σημαντικό όμως ότι έχουν εξυπηρετηθεί όλα τα έκτακτα περιστατικά και οι επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν.