Στον αέρα η Αγροτική Αγορά, κατώτερος των περιστάσεων ο Δήμος….

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

dimotiko laikiΤο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε για τον εαυτό του το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως κι ύστερα από τα σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν με τη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς.

Η Αγροτική Αγορά, στην οποία μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί και αποτέλεσε ένα πολύ φιλόδοξο και πετυχημένο πείραμα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα κενά της νομοθεσίας αλλά και με τους ρυθμούς χελώνας που διέπουν το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν κατάφερε ακόμη να θεσμοθετήσει το νομικό πλαίσιο.

Η λειτουργία της λοιπόν είναι μετέωρη και ήδη έχει προκαλέσει καταγγελίες προς τις Εισαγγελικές Αρχές οι οποίες διενεργούν σχετική έρευνα.

Κάτω από τα νέα δεδομένα λοιπόν το προηγούμενο Σάββατο έγινε έλεγχος από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Σκοπός ήταν κυρίως η ενημέρωση και οι συστάσεις και όχι η επιβολή προστίμων. Τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου αυτού, πέραν των άλλων διαπιστώθηκε, ότι ο χρόνος παραχώρησης του χώρου όπου διενεργείται η αγορά είχε λήξει. Στο μεσοδιάστημα ο Δήμος Πρέβεζας δεν είχε φροντίσει ούτε καν για την ανανέωση της απόφασής του.

 

Αυτή ήταν η αφορμή για τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο όμως αναδείχθηκε το πραγματικό πρόβλημα το οποίο θα συναντούν σε κάθε έλεγχο οι παραγωγοί. Κι αυτό σχετίζεται με την απουσία νομικού πλαισίου για την αδειοδότηση και τη λειτουργία της αγοράς.

Κι αυτό το πραγματικό κι ουσιαστικό πρόβλημα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πρέβεζας δεν θέλησε να το δει. Επέλεξε να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και ν' αφήσει μετέωρους τους παραγωγούς, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή πλέον μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ υψηλά πρόστιμα.

Ο Δήμαρχος περιορίστηκε σε μία γενικόλογη τοποθέτηση για την αναγκαιότητα λειτουργίας της αγοράς η οποία, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με παραγωγούς άλλων περιοχών και τα υπόλοιπα, τ΄άφησε να τα λύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θεωρεί δηλαδή ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχει κατατεθεί για ψήφιση η νομοθετική ρύθμιση για τις αγορές παραγωγών, την οποία ο κ. Τσαυτάρης έχει ανακοινώσει εδώ κι ενάμισι χρόνο!!

Κι αν αυτό δε γίνει; Κι αν το ερχόμενο Σάββατο πάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και επιβάλλουν πρόστιμα στους παραγωγούς;

Ήταν ερωτήματα που τέθηκαν αλλά ο κ. Μπαίλης δεν είχε απάντηση. Ούτε βέβαια αποδέχθηκε την πρόταση που κατατέθηκε ώστε το ερχόμενο Σάββατο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι παρών στην Αγροτική Αγορά...

Επέλεξε τη διαφυγή αντί της λύσης.

Και η λύση προτάθηκε με δύο εναλλακτικούς τρόπους από τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ο κ. Ιωάννου πρότεινε την προκήρυξη 45 θέσεων παραγωγών στη λαϊκή αγορά οι οποίες μπορούν να αδειοδοτηθούν από το Δήμο ή αγορά παραγωγών στη λαική κάθε Κυριακή, δυνατότητα που δίνεται από το νόμο.

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της αγοράς παραγωγών, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να είναι μόνο ντόπιοι παραγωγοί και τόνισε ότι οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να κινούνται στο πλαίσιο του νόμου.

Οι προτάσεις του αντιπεριφερειάρχη, οι οποίες μπορούσαν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο δεν υιοθετήθηκαν από τον Δήμαρχο, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κυριολεκτικά στον αέρα τους παραγωγούς της Πρέβεζας αναμένοντας την κατάθεση του νόμου, όταν κι εφόσον αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.