Ο Χάρης Λαζάνης στο Epiruspost

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Χάρης Λαζάνης είναι από τους νέους που η πολιτική είναι μέρος της ζωής τους. Για πρώτη ωστόσο δίνει το παρόν στην αυτοδιοίκηση.

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Αλέκο Καχριμάνη και την παράταξη Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου.

Λίγο πριν την ώρα της κάλπης μιλά στο Epiruspost για την απόφασή του αυτή, για τις προκλήσεις των επόμενων ετών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσατε να είστε υποψήφιος;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά κατ'αρχάς δεν ξεκινάει το 2019. Η υποψηφιότητά μου στις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής μου στα πολιτικά δρώμενα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Με τον καιρό βέβαια έγινε πιο ουσιαστική μιας και θήτευσα στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων από το 2013 ως το 2016 και συμμετείχα στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Η δυσκολία είναι μεγάλη μιας που εδώ και 8 χρόνια εργάζομαι ως μάχιμος δικηγόρος. Η πρόκληση της γενιάς μου είναι να συνδυάσουμε την προσωπική ως μέρος μιας  γενικής και συνολικής προόδου σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να συνδράμω σε αυτή την προσπάθεια.

-              Ποιος είναι ο ρόλος των κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές

Η ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη και κεκτημένη. Ο ρόλος των κομμάτων θα πρέπει  να είναι διακριτικός και η σχέση διακριτή. Σίγουρα δεν έχει επιτευχθεί σε τέλειο βαθμό, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Δυστυχώς όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομοθέτησε τον νόμο «Κλεισθένη» προσπαθώντας να τορπιλίσει την πρόοδο που είχε γίνει μέχρι σήμερα.

-              Σε τι διαφοροποιείται η παράταξή σας από τις υπόλοιπες;

Η παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με επικεφαλής τον κ. Καχριμάνη έχει την «πολυτέλεια» να είναι περήφανη και για το έργο της και για το πρόγραμμά της. Το σύνθημα είναι γνώση-σχέδιο-δουλειά. Και αυτός είναι ο λόγος της επιτυχίας και της απήχησης από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ηπείρου. Γι' αυτό και θα είναι η Παράταξη που με την ψήφο των πολιτών θα κερδίσει για ακόμη μια φορά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσοστά από την προηγούμενη.

-              Τι σημαίνει για σας η Ήπειρος;

Η Ήπειρος για μένα είναι πραγματικά τα πάντα. Είναι οι παππούδες μου, εγώ και το παιδί μου. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στην Ήπειρο γεννήθηκα και μεγάλωσα, στην Ήπειρο εργάζομαι και ζω με την οικογένειά μου και συνειδητά δεν επέλεξα να φύγω όπως πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου  αναγκάστηκαν δυστυχώς να κάνουν. Σεβόμαστε την παράδοσή μας, κρατάμε όλα τα καλά στοιχεία των παλαιότερων, προσθέτουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής μας ούτως ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κάτι καλύτερο κάνοντας περήφανους όλους τους πολίτες για τον τόπο που ζουν και υπηρετούν.

-              Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή μας την επόμενη τετραετία;

Έχει ακουστεί και ακούγεται καθημερινά η λέξη ανάπτυξη. Ο καθένας βέβαια την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Χωρίς να το περιορίζω χρονικά  οραματίζομαι ως πολίτης είτε ως περιφερειακός σύμβουλος - αν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους - κάτι περισσότερο από την ανάπτυξη. Θα ήθελα όπως προείπα να γίνει ο τόπος μας αντάξιος των απαιτήσεων της εποχής και των ονείρων κάθε ανθρώπου. Να είναι η Ήπειρος όχι απλά μια γεωγραφική περιοχή αλλά να είναι ο τόπος που μας αρέσει να ζούμε, να προσφέρουμε και να τον υπηρετούμε. Καλώς ή κακώς αυτό δεν θα γίνει με απόλυτους αριθμούς ή οικονομικά στοιχεία. Η οικονομική ανάπτυξη φυσικά θα παίξει τον βασικό ρόλο αλλά δεν θα πρέπει να μείνουμε σε αυτό αποκλειστικά. Το δικό μου όραμα προϋποθέτει και την συμμετοχή των πολιτών με την ευθύνη που αναλογεί σε καθέναν.