Χωρίς απτά αποτελέσματα έληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που είχε στο επίκεντρό της την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Deutsche Welle φέρει στο προσκήνιο το σενάριο να γίνει η Αλβανία τόπος μαζικής καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει άμεσες συνέπειες για την Ήπειρο, η οποία θα μετατραπεί ουσιαστικά σε διάδρομο προς την γείτονα χώρα. Ήδη το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται κινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την γείτονα, γεγονός που υποχρεώνει την Αστυνομία να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Περισσότερα...

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RescEU που μπορεί να σώζει ζωές και περιουσίες, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που έγινε στην Κοιλάδα του Αχελώου, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη, αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και την διαχείριση κρίσεων. Το νέο πρόγραμμα, που αφορά «το σύνολο της Ευρώπης», έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στην συζήτηση με τα κράτη-μέλη. Μέσα από το RescEU αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας, με την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης. Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα εθνικά μέσα, αλλά θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους- μέλους.

Περισσότερα...

Σημεία της συμφωνίας που κυοφορείται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αποκαλύπτουν τα «Νέα» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «εξισώνουν την Βόρειο Ήπειρο με την Τσαμουριά». Τα σημεία συμφωνίας παραμένουν «επτασφράγιστο μυστικό» ωστόσο η Αλβανική κυβέρνηση, υπό τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της χώρας, δεν δείχνει να βιάζεται και να συμμερίζεται την σπουδή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση υπογραφή της συμφωνίας.

Περισσότερα...

Η πραγματοποίηση Πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 12 Ιουλίου, στις οκτώ το βράδυ,  στο Εργατικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων, αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΙ.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...