Καχριμάνης: Καλά τα αιολικά και οι ανεμογεννήτριες αλλά όχι στο Περιστέρι!

Τον Σεπτέμβριο  του 2017 εγκαινιάζονταν το πρώτο, μικρό αιολικό πάρκο στην Ήπειρο. Και ήταν λίγα χιλιόμετρα από το Μέτσοβο, κοντά στον αυχένα της Κατάρας. «Σήμερα σπάμε αυγά στην Ήπειρο» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που είχε κάνει ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και συμπλήρωνε πως πρόκειται για δραστηριότητες που εναρμονίζονται με τον χώρο και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου. Στα εγκαίνια είχε παραβρεθεί και ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας σημειώντας ότι πρόκειται για έργο που συμβάλλει στην πρόοδο και χαρακτήριζε πολύ σημαντική την επένδυση.

Διαβάστε αναλυτικά: Το πρώτο αιολικό πάρκο της Ηπείρου… Ανεμογεννήτριες μια ανάσα από την Κατάρα!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε… Πολύ πρόσφατα στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας.

Είναι αυτό που κατασκεύασε στον Κασιδιάρη η «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Σε εκτάσεις που ανήκουν στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου τοποθετήθηκαν 28 ανεμογεννήτριες. Τα δύο πάρκα που λειτουργούν ως ενιαίο είναι συνολικής ισχύος 90 MW.

Από κανέναν επίσημο φορέα, Περιφέρεια Δήμους, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.. Το αντίθετο μάλιστα.

Η αιολική, είναι μία μορφή ενέργειας που ανήκει στις ανανεώσιμες!

Και τώρα έρχεται η σειρά του Λάκμου!

Γερμανική εταιρία αυτή την φορά έχει εξασφαλίσει τις άδειες παραγωγής για την κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων, που επίσης θα λειτουργούν ενιαία.

Διαβάστε αναλυτικά: Γερμανική εταιρία ετοιμάζει μεγάλο αιολικό πάρκο στο Περιστέρι!

Όπως πρώτο αποκάλυψε το Epiruspost η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σε δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις μέσα στον μήνα.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 29 ανεμογεννήτριες και η συνολική ισχύς θα φτάνει στα 88,4 ΜW.

Οι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν σε τέσσερα πάρκα οι περιοχές των οποίων ανήκουν στους Δήμους Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

Ο Δήμος Μετσόβου ήταν ο πρώτος που αντέδρασε. Με δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με το έργο.

Και ακολούθησε ο Περιφερειάρχης.

Ναι μεν καλά τα αιολικά πάρκα και οι ανεμογεννήτριες αλλά όταν γίνονται σε κατάλληλες περιοχές.

Αυτές του Περιστερίου δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την κατηγορία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης στην περιοχή Περιστερίου, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η κατασκευή μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση  ιστών ύψους 80 μέτρων που για τη μεταφορά τους, χρειάζονται  διανοίξεις δρόμων με στροφές  πλάτους 15 μέτρων.

«Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW. Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια» είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη ΡΑΕ το 2011, ο Περιφερειάρχης είπε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και  Ασπροποτάμου Τρικάλων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ