«Κάθε τραγούδι και μια ιστορία», στην πλατεία Μαβίλη

dimos xoreutiko

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και διοργανώνει χορευτική παράσταση –συναυλία, την Κυριακή 20/6  στις 7 μ.,μ., στην πλατεία Μαβίλη με θέμα: «Κάθε τραγούδι και μια ιστορία».

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία μας. Παράλληλα, μέσω των γενικότερων αφιερωμάτων όλης της χρονιάς, τονίζει το ρόλο του δημοτικού τραγουδιού και του χορού στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια.

Η θυσία των ηρώων του 1821 γέννησε τη ζωή του έθνους μας. Η  συλλογική μνήμη διέσωσε μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια γεγονότα, ηρωισμούς και αγωνιστές δίνοντάς μας μιαν άλλη εικόνα του κόσμου γεμάτη ελευθερία και δυνατότητες.

Η παρουσίαση ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών και χορών μάς μεταφέρει στις ζωντανές και ακατάλυτες αξίες που εμπεριέχουν και στην ανυπολόγιστη δύναμη και σημασία τους.

Αποτελεί μια έκφραση ευγνωμοσύνης στους ήρωες και μάρτυρες του 1821 και συνάδει με την προτροπή του Μακρυγιάννη: «Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουν, να ξαναειπωθείς άλλη μια φορά ελεύθερη πατρίδα, όπου ήσουνα χαμένη και σβησμένη απ’ τον κατάλογο των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζεις…».  

Διδασκαλία: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης, καθηγητές φυσικής αγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ