Μέτσοβο: Ζητά μείωση αντικειμενικών κατά 50%

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

me touristiko3

Την μείωση των αντικειμενικών αξιών, μέχρι και 50%, ζητά ο Δήμος Μετσόβου, με έγγραφο που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, ο Δήμαρχος της περιοχής Κώστας Τζαφέας.

Οι αντικειμενικές αξίες θεωρούνται εξωπραγματικές και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και την εμπορική αξία των ακινήτων.

Το αίτημα της μείωσης, όπως σημειώνει στο έγγραφό του και ο Δήμαρχος, ενισχύεται από τα πρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Μεταξύ των άλλων, στην Δημοτική Ενότητα Μετσόβου και την Τοπική Κοινότητα Ανηλίου υπήρξαν έντονα προβλήματα κατολισθήσεων την τελευταία πενταετία εντός των οικισμών.

Πολλές κατοικίες και βιοτεχνίες χαρακτηρίσθηκαν μη κατοικήσιμες ενώ οικίες και οικόπεδα έχασαν εντελώς την εμπορική και αντικειμενική τους αξία.

Το πρόβλημα των περιοχών αυτών δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς και δεν εξέλιπε ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος.

Ζητούμενο είναι η απαλλαγή των κατοίκων που βρίσκονται στην περιοχή των κατολισθήσεων από το τέλος ακινήτων αφού το πρόβλημα της στέγασής τους παραμένει.

Στις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Εγνατίας και Μηλέας παρατηρείται συρρίκνωση του πληθυσμού, παλαιότητα στην πλειονότητα των ακινήτων, υψηλός κόστος συντήρησής τους ενώ παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλοι δείκτες ανεργίας καθώς και υστέρηση των βασικών υποδομών τους.

Ο Δήμος Μετσόβου στο σύνολό του, είναι ορεινός με δύσκολο ορεινό οδικό δίκτυο, χαμηλά εισοδήματα, υπέρμετρο κόστος θέρμανσης των κατοίκων επί μακρό χρονικό διάστημα κατ’έτος.

Επιπρόσθετα λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών ιδίως του Μετσόβου, επιβάλλονται αυστηρότατοι περιορισμοί στη δόμηση, κάτι που δυσκολεύει τις ιδιοκτησίες και επιβαρύνει με πρόσθετες δαπάνες κατασκευής και διατήρησης.

Με βάση αυτή την πραγματική κατάσταση, ο Δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50% αλλά και ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί κατολισθαίνουσες.

{jathumbnail off}