Πέτρινα γεφύρια αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

KRYOBRYSH GEFYRIΦΩΤΟ


Το 2002 με σχετικό ΦΕΚ είχαν κηρυχθεί διατηρητέα. Όμως από τότε έμειναν ξεχασμένα και εγκαταλελειμμένα. Πρόκειται για δύο από τα δεκάδες πέτρινα γεφύρια που κοσμούν την Ήπειρο. Μάλιστα τα συγκεκριμένα, το μεγάλο και το μικρό γεφύρι της Κρυόβρυσης, μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτυπωθεί ποτέ.

Ο χρόνος που πέρασε τα πλήγωσε. Άφησε βαθιά τα σημάδια του, ειδικά στο μεγάλο γεφύρι, το οποίο παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης.

KRYOBRYSH GEFYRI1

Τα γεφύρια αυτά αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά, πριν μερικές μέρες, από τον Αλέξη Αυδή, τον Χρήστο Ντάκο και τον Σπύρο Μπουκουβάλα, ανθρώπους που εδώ και πέντε χρόνια αφιερώνουν τον χρόνο τους, συγκεντρώνοντας εικόνες και στοιχεία για τα πέτρινα γεφύρια.

Το μεγάλο της Κρυόβρυσης, το γεφύρι «Γυφτόσια» αποτελεί ένα εντυπωσιακό μονότοξο, το οποίο γεφυρώνει τον λάκκο της Καστανιάς που καταλήγει στον Άραχθο.

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν οι λάτρεις των γεφυριών petrinagefiria.com και σύμφωνα με τις πληροφορίες που φιλοξενούνται το συγκεκριμένο γεφύρι συναντάται πάνω στο μονοπάτι που οδηγεί από το χωριό Ποταμιά προς την Κρυόβρυση.

Το γεφύρι δυστυχώς καταρρέει και η ανάγκη για παρεμβάσεις προκειμένου να διασωθεί είναι άμεση.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα δεύτερο, μικρότερο γεφύρι. Πρόκειται για το γεφύρι Κοσιάστρα, πέτρινο και μονότοξο επίσης.

Ενώνει το λάκκο Βαρλιά πριν αυτός χυθεί στον μεγαλύτερο της Καστανιάς ο οποίος καταλήγει στον Άραχθο.

Το γεφύρι βρισκόταν πάνω στο μεγάλο δερβένι που συνέδεε τα Ιωάννινα με τα Γρεβενά.

Σώζεται σε καλή κατάσταση, όμως και εδώ ο χρόνος ήταν αμείλικτος.

Δύο μνημεία λοιπόν αφημένα στην τύχη τους. Προστασία για την οποία δεν αρκούν οι νόμοι και οι διατάξεις, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη, με έργα. Κι αυτό δυστυχώς δεν γίνεται.

Αποτελεί πραγματικά ευτύχημα, που κάποιοι νέοι άνθρωποι, με όπλο το μεράκι τους και χωρίς την παραμικρή στήριξη από το κράτος, εξακολουθούν να οργώνουν την ύπαιθρο, να εντοπίζουν τα ξεχασμένα γεφύρια και να τα φέρνουν στο φως...

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί και ως προς πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους.