Οριστική η επιλογή του TAP - Απορρίφθηκε ο Nabucco

ΧΡΗΜΑ

TAP TELIKOΟλοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών που διαχειρίζονται το κοίτασμα Sah Deniz, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ φέρεται να έχει ενημερώσει το κολλέγιο των επιτρόπων ότι η επιλογή του TAP είναι οριστική.

«Το έργο του Nabucco West δεν επελέγη από την κοινοπραξία» ανέφερε η OMV σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η «OMV σκοπεύει να διαδραματίσει ρόλο στην περαιτέρω εξασφάλιση και διαφοροποίηση της παροχής αερίου στην Ευρώπη και θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές για να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες διαδρομές παροχής».

Οι αγωγοί TAP και Nabucco West είναι οι δύο υποψήφιοι "διάδρομοι" για τη μεταφορά των ποσοτήτων του αζέρικου φυσικού αερίου 10 δισ. κυβικά μέτρα από το 2017 προς τη δυτική Ευρώπη και οι εταιρίες που διαχειρίζονται το κοίτασμα (η BP, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar και η νορβηγική Stat Oil) επισκέπτονται σήμερα και αύριο τις χώρες που στηρίζουν τα δύο σχέδια προκειμένου, κατά τις πληροφορίες, να ενημερώσουν ατύπως για την απόφασή τους. Επισήμως θα το κάνουν την ερχόμενη Παρασκευή 28 του μηνός.

 

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται η επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP. Τη συμφωνία θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου και από πλευράς της κοινοπραξίας του TAP o Managing Director, Kjetil Tungland.

Ο αγωγός TAP ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία και περνά απέναντι στην Ιταλία. Στην κοινοπραξία του αγωγού μετέχουν η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%). Ο Nabucco West διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η ελληνική κυβέρνηση χάρη στις ενέργειες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου κατάφερε σε έναν χρόνο να κάνει το άνοιγμα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, να υπογράψει τα μνημόνια με την Αλβανία και την Ιταλία ώστε ο TAP να κερδίσει έδαφος έναντι του Nabucco West.

O ΤAP υπολογίζεται ως επένδυση στη χώρα μας των 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.