Η μετακινούμενη κτηνοτροφία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ήπειρο που μέχρι και σήμερα κρατά ζωντανή την παράδοση, αποτελεί πλέον στοιχείο της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς. Η μετακινούμενη κτηνοτροφία, εγγράφηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις προετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η εγγραφή στον κατάλογο καλύπτει ένα συνολικό πολιτισμικό φαινόμενο που, παρά τις επιμέρους ειδικές εκφράσεις του στις κοινότητες των τριών χωρών που υπέβαλαν τον φάκελο, αναδεικνύει την αξία της εμπειρικής γνώσης για τον τόπο και το περιβάλλον, αλλά και για τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Περισσότερα...

Με το σύνθημα «Να κολλήσουμε» πραγματοποιήθηκε το 11ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο οποίο έδωσαν το παρόν παραγωγοί από το Νομό Ιωαννίνων, κυρίως από τους δήμους Ζίτσας και Δωδώνης.

Περισσότερα...

Τετραπλές ποινικές διώξεις σε όσους εντοπιστούν να «ελληνοποιούν» ή να «νοθεύουν» ελληνικά προϊόντα, υψηλότερα πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας από το βήμα του 8ου συνεδρίου αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Περισσότερα...

Η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί έναν από βασικούς στόχους του έργου «CheeseCulT- Ο δρόμος του τυριού» που υλοποιείται με επικεφαλής το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...