Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης το οποίο υλοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, με τίτλο: “Διαμορφώνοντας ένα Σύγχρονο Συμπεριληπτικό Σχολείο με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό”, οκτώ εκπαιδευτικοί από οκτώ διαφορετικά περιφερειακά λύκεια συμμετείχαν στην τρίτη κατά σειρά δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο Ελσίνκι, με τίτλο: Δομημένες Εκπαιδευτικές Επισκέψεις και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στη Φινλανδία”.

Περισσότερα...

Γράφει: Μωυσής Ελισάφ

Τολμηρό πλην χρήσιμο, το βιβλίο «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό» των Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου, προσπαθεί να συμβάλει στην κατανόηση ενός προβλήματος ιδιαίτερα σύνθετου, καθώς αγγίζει ζέοντα θέματα ταυτοτήτων.

Περισσότερα...

Γράφει: Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Κάθε δημόσια επένδυση στην παιδεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον της χώρας. Η δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά. Η επαρκής και σταθερή χρηματοδότησή της αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να καταστεί το Πανεπιστήμιο κύτταρο δημιουργίας, παραγωγής επιστημονικής γνώσης και πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο καθολικό επιστημονικό γίγνεσθαι δεν προκύπτει μόνο από τη θέση που καταλαμβάνει στις διεθνείς συγκριτικές κατατάξεις, αλλά είναι σήμερα -και πρέπει να συνεχίσει να είναι- αποτέλεσμα της καθημερινής εκπαιδευτικής και ερευνητικής πράξης και των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μελών του.

Περισσότερα...

Γράφει: Άγγελος Κολέμπας

Σήμερα το μεσημέρι (15-6-2018)’ η φίλη μου η Βάσω’ περπατώντας αμέριμνα’ απολαμβάνοντας τον πεζόδρομο της οδού Μιχαήλ Αγγέλου’ στο κέντρο της πόλης μας’ ξαφνικά σκοντάφτει σε ένα από τα μικρά Μυτερά σιδερένια κολονάκια’ που έχετε γεμίσει τους πεζόδρομους’ με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να χτυπήσει πολύ άσχημα στο δεξί της χέρι!

Περισσότερα...

Αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόκληση από ιδρύσεως του βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μπροστά σε μία νέα αφετηρία, όπως αυτή περιγράφεται με το σχέδιο νόμου για την συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου. Μια νέα αφετηρία και μια μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα αλλά για το σύνολο της Ηπείρου. Κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο δεν συμπληρώνεται απλώς με σχολές και τμήματα, αλλά εφοδιάζεται με όλα τα μέσα που μπορούν να το μετατρέψουν στο μεγαλύτερο περιφερειακό της χώρας που μπορεί να έχει ρόλο πρωταγωνιστή τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...