Χιλιάδες αιτήσεις φοιτητών για μετεγγραφές

ΕΣΠΑ

Χιλιάδες φοιτητές έχουν καταθέσει αιτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες της προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μέχρι το πρωί της Δευτέρας  είχαν καταθέσει αιτήσεις 6.371 άτομα εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί 5.445 ενώ για τις μετεγγραφές που αφορούν σε αδέλφια φοιτητές έχουν κατατεθεί 2.531 αιτήσεις.

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Γιάννη Δελή αναφέρθηκε στη διαδικασία των αιτήσεων ενώ εξαπέλυσε «πυρά» στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι η ομαλότητα στη διαδικασία επιτεύχθηκε επειδή το Υπουργείο Παιδείας  κατάφερε να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στο θέμα των μετεγγραφών, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα μέσα σε ένα πρόχειρο και άναρχο τοπίο – όπως είπε –  που άφησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας 21/10 είχαν οριστικοποιηθεί 5.445 αιτήσεις από τις συνολικά 6.371 που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ για τις μετεγγραφές αδελφών είχαν γίνει 2.531, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι 2.034. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ’ εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας λήγει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των ΑΕΙ, λόγω των αλλαγών που υπήρξαν στο μέσο της χρονιάς με το νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις και τις μετονομασίες τμημάτων καθώς και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΑΕΙ ο αριθμός των φετινών μετεγγραφών αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 10 με 11 χιλιάδες.