Πρόταση να χαρακτηριστεί διατηρητέο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων έχει η πρόταση της Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέου μνημείου του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Ιωαννίνων.

Η Διοίκηση του ΚΚΠΠΗ, κατόπιν σχετικής απόφασης της, είχε αποστείλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεοτέρων μνημείων αρχές Ιουλίου 2019. Καθ΄ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Νεοτέρων μνημείων κατέγραψε όλα τα απαιτούμενα και ολοκλήρωσε τον σχετικό φάκελο.

Η εισήγηση που εστάλη στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι θετική και η διοίκηση του Κέντρου εκτιμά ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα.

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου, σεβόμενοι τον χαρακτήρα του κτιρίου, την ιστορία του και αξιοποιώντας το για υπηρεσίες του Κέντρου αλλά και για την δημιουργία χώρων διά δράσης για όλη την πόλη των Ιωαννίνων. Αξιοποιώντας τα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά εκτιμούμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν ενδεικτικά χώροι για πολιτιστικά δρώμενα, μικροί συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, περιπατητικές διαδρομές, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, αλσύλλιο αναψυχής συνθέτοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο χώρο αλληλεπίδρασης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με την πόλη μας.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά εκτιμούμε ότι πρέπει να διαφυλάσσεται, να αναδεικνύεται και να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας. Με το σκεπτικό αυτό εκτιμούμε ότι και το Υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει την σχετική απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου αυτού ως διατηρητέου μνημείου, δίνοντας μας την δυνατότητα να περάσουμε άμεσα και στην φάση υλοποίησης των ανωτέρω σκοπών», τονίζεται στην ανακοίνωση.