Τα Βαλκάνια αντιμέτωπα με την επιστροφή των Τζιχαντιστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ, ύστερα από την εισβολή του τουρκικού Στρατού στη βορειοανατολική Συρία καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για μετακίνηση τζιχαντιστών προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Οι Ελληνικές αρχές αλλά και άλλες χώρες φοβούνται αφίξεις μαχητών του Ισλαμικού Κράτους καθώς είναι γνωστό ότι στα Δυτικά Βαλκάνια λειτούργησαν θύλακες ενώ έχουν επαναπατριστεί εκατοντάδες άτομα που πολέμησαν στη Συρία και το Ιράκ. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν την ενίσχυση με εκπαιδευμένο προσωπικό στον έλεγχο στοιχείων ταυτότητας και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι ελληνικές Αρχές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την επιφυλακή τους στα σύνορα, μέσω της ενίσχυσης των κλιμακίων των «ειδικών» υπηρεσιών ασφαλείας που κάνουν το λεγόμενο «profiling» υπόπτων.

Στόχος είναι τα άτομα που φτάνουν να ελέγχονται αυστηρά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής τους, προκειμένου να «σκανάρονται» οι ύποπτοι.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται και στην ταυτοποίηση εισερχομένων με τα ονόματα που υπάρχουν στις λίστες των ελληνικών Αρχών με τους υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS.

Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η περιοχή στην Ευρώπη με την υψηλότερη συγκέντρωση ξένων μαχητών που επέστρεψαν από τη Συρία και το Ιράκ, όπου πολέμησαν για τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν διπλωματικοί κύκλοι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σήμερα η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση επαναπατρισθέντων από τη Συρία και το Ιράκ στην Ευρώπη.

Σημαντικός αριθμός αυτών βρίσκονται και στην Αλβανία.