Αντιδράσεις από την εστίαση και τους αστυνομικούς στην καθολική απαγόρευση του τσιγάρου και τα πρόστιμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος με την καθολική απαγόρευση του τσιγάρου και τα βαρύτατα πρόστιμα, προκαλεί αντιδράσεις πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Οι αντιδράσεις δεν είναι από τους καπνιστές που σιγά σιγά το παίρνουν απόφαση ότι θα περιορίσουν τις εξόδους ή θα συμμορφωθούν με την απαγόρευση αλλά διατυπώνονται από τους εστιάτορες και τους αστυνομικούς που θα «χρεωθούν» τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων. Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις διατυπώθηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. «Την απόλυτη βούληση της κυβέρνησης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου» μετέφερε ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων ανέφερε ότι «το λογικό είναι όλοι μας να είμαστε στρατευμένοι στην ανάγκη για μείωση καπνιζόντων και παθητικών καπνιστών. Εμείς από το 2002-2003 δεν έχουμε κάνει τίποτα σε αυτό που λέμε εκπαίδευση, ενώ είναι ένα μεγάλο εργαλείο για επίτευξη του στόχου. Θα είχαμε γλιτώσει μία γενιά αν είχαμε ξεκινήσει από τότε».

Ο κ. Καββαθάς όμως εμφανίστηκε αντίθετος με τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση που ο νόμος δεν τηρείται.

«Από τις διατάξεις νόμου με ξενίζουν 2-3 πράγματα. Το ένα είναι οι κυρώσεις στις επιχειρήσεις. Ρωτάω: Εκ του νόμου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν σήμανση, να μην έχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, να κάνουν σύσταση. Ποιο άλλο πειθαρχικό μέτρο μπορούν εφαρμοστούν στον πελάτη αν έχουν κάνει όλα αυτά; Γιατί επικρέμαται σε εμάς το πρόστιμο 500 έως 10.000 ευρώ, σε 4η υποτροπή σφράγιση καταστήματος και σε 5η τελική αφαίρεση της αδείας;»

Μάλιστα ο κ Καββαθάς τόνισε ότι τον βρίσκει αντίθετο η γενική απαγόρευση του καπνίσματος. «Η γενική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση για την ελευθερία δικαιωμάτων του ανθρώπου υπάρχει ένας αντίθετος ρατσισμός τώρα και αποκλεισμός του καπνιστή από εστιατόριο ή καφέ».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, εμφανίστηκε αντίθετος στην εμπλοκή της ελληνικής αστυνομίας προκειμένου να τηρείται ο νόμος.

«Μπορεί η ελληνική αστυνομία να σηκώσει και αυτό το φορτίο στην πλάτη της όταν υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και όταν υπάρχει ενασχόληση με την ασφάλεια των συνόρων, την τρομοκρατία και λοιπά;. Είναι ειλικρινής άραγε η πρόθεσή σας για αποθάρρυνση ή τελικά οι διαθέσεις είναι τιμωρητικές και εισπρακτικές;. Η ΠΟΑΣΥ δεν θα τοποθετηθεί, εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους και καταδιώκουμε τους παραβάτες, είτε συμφωνούμε είτε έχουμε επιφυλάξεις»

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο κ. Γερακαράκος για την πρόβλεψη ένα ποσοστό του προστίμου να πηγαίνει στους αστυνομικούς. «Μη διανοηθείτε να μας ρίξετε δόλωμα ότι τάχα ένα ποσοστό από τα έσοδα θα πηγαίνουν στην ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι νόμιμες ούτε και ηθικές τέτοιες παροχές προς τρίτους. Κάντε αυτό που υποχρεούστε, νομοθετείστε μισθολόγιο αξιοπρεπές κι αφήστε τα δολώματα και τις παγίδες».