Το πιο πρωτότυπο… ξενοδοχείο!

ΕΙΚΟΝΕΣ

Δεν μοιάζει σε τίποτα με τα συνηθισμένα… Και πως θα μπορούσε άλλωστε καθώς πρόκειται για ένα ξενοδοχείο εντόμων!

Πρόκειται για το ξενοδοχείο εντόμων που συντήρησε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος που βρίσκεται στην παραλίμνιο.

Όπως σημειώνει η επέκταση των πόλεων και η έλλειψη νεκρού ξύλου αφήνουν τα ωφέλιμα έντομα, χωρίς χώρο για να ζήσουν. Έτσι ένα «Ξενοδοχείο εντόμων» μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον αλλά και τον κάθε κήπο ή αυλή.

Το «Ξενοδοχείο εντόμων» είναι μια κατασκευή από φυσικά υλικά για να παρέχει καταφύγιο στα έντομα, κυρίως το χειμώνα. Αποτελείται από διαφορετικά «δωμάτια» και ορόφους τα οποία χρησιμοποιούνται από τα έντομα, για να στεγάσουν τα αυγά και τις προνύμφες τους.

Προσελκύει μέλισσες, σφήκες, λιβελούλες, σκαθάρια, πασχαλίτσες, μυρμήγκια, αράχνες, νυχτοπεταλούδες, ακόμη και αμφίβια ή μικρά θηλαστικά.

Στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, πραγματοποιήθηκε συντήρηση των «δωματίων» και της στέγης και αντικατάσταση όλων των παλιών υλικών με νέα. Κάθε υλικό οπότε και κάθε δωμάτιο προσελκύει και διαφορετικό είδος εντόμων. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τεμαχισμένα καλάμια, φύλλα, κομμένα πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με άχυρα και χώμα, πέτρες, ξυλαράκια, κουκουνάρια κ.α.