Το νερό επαρκεί αλλά οι υποδομές είναι… λειψές! Αυτοψία του ΙΓΜΕ στον Άγιο Γεώργιο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Αύγουστος είναι ένας δύσκολος μήνας λόγω της μαζικής προσέλευσης κόσμου. Τα παράλια της Ηπείρου γεμάτα από χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες, γεμάτα όμως και τα χωριά κυρίως από απόδημους που επιστρέφουν για τις θερινές διακοπές. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που δοκιμάζει τις αντοχές κυρίως των υποδομών. Φέτος ανέκυψαν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης σχεδόν σε ολόκληρη την Ήπειρο, ακόμη και σε περιοχές όπου τα νερά αφθονούν. Οι εκκλήσεις των Δήμων συνεχείς για περιορισμό της κατανάλωσης, κάτι που δεν είναι εύκολο ειδικά με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο.

Η εκτίμηση ότι οι πηγές στέρεψαν δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει το ΙΓΜΕ.

Το τελευταίο διήμερο μάλιστα έγιναν αυτοψίες στις πηγές Αγίου Γεωργίου από όπου υδρεύεται Άρτα και Πρέβεζα. Παρότι προ ημερών η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ύδρευσης Πρέβεζας μιλούσε για μείωση των νερών των πηγών, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Ο Προιστάμενος του ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου με τον οποίο επικοινώνησε το Epiruspost τόνισε ότι από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι πηγές δεν έχουν μειωμένη παροχή.

Κάθε άλλο..

«Δεν υπάρχει αδυναμία της πηγής, αλλά διαπιστώνουμε αδυναμία των έργων» σημείωσε ο κ. Νικολάου συμπληρώνοντας ότι ήδη έχουν υποδειχθεί και ξεκίνησαν συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τους Συνδέσμους Ύδρευσης ώστε να περάσουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο δίκτυο.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι στις περισσότερες περιοχές που έχει ανακύψει πρόβλημα αυτό οφείλεται στο έλλειμμα υποδομών. Μάλιστα το βασικότερο ζήτημα είναι οι μικρές σε χωρητικότητα δεξαμενές οι οποίες μπορεί να εξασφαλίζουν επάρκεια νερού κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους όμως δεν μπορούν να καλύψουν τις πολύ αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται τον Αύγουστο.

Αν επιχειρηθεί μεγαλύτερη παροχέτευση νερού στις δεξαμενές τότε μπορούν να ανακύψουν προβλήματα σπασιμάτων στο δίκτυο αφού κι αυτό είτε είναι παλιό είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλες ανάγκες.

Το σημαντικό είναι ότι η Ήπειρος δεν στέρεψε από νερά… Όμως αναπόφευκτα τον Αύγουστο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ανακύπτουν τέτοια προβλήματα λόγω των αυξημένων αναγκών, της μεγάλης κατανάλωσης και της μικρότερης δυνατότητας των υποδομών να ανταποκριθούν σε αυτές.