Μητσοτάκης: Αποτελεσματική προστασία της μειονότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή με σημαντικές επισημάνσεις απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας  Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, απαντώντας σε σχετική ευχετήρια εξ ονόματος του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης που του είχε απευθύνει ο Πρόεδρ;oς της  Βασίλης Κάγιος, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πρόκειται για μια επιστολή με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, όπως ερμηνεύεται από την Ομόνοια, όχι απλά ως προς το τυπικό της επικοινωνίας και το θερμό περιεχόμενο, αλλά απ’ την άμεση αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα εν συνόλω, τον πολιτικό ρόλο που επωμίζεται η ΟΜΟΝΟΙΑ στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών για το σύνολο της κοινότητας και κυρίως για την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης ως ουσιαστικής σημασίας παράγοντας στην αποτροπή επιχειρούμενων πρακτικών καταπίεσης του γηγενούς Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεσμεύεται όχι απλά στα πλαίσια της διαδικασίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, αλλά σε διμερές επίπεδο και μάλιστα υπό δική του προσωπική φροντίδα, να εκδηλώνεται το μέλημα της Κυβέρνησης του για αποτελεσματική προστασία του Β/Ηπειρωτικού Ελληνισμού.

 Ειδικά για την ΟΜΟΝΟΙΑ έχει σημασία η αναφορά του Πρωθυπουργού στην πρόθεση περαιτέρω συμπαράστασης ως προϋπόθεση και για καλύτερη πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

«Κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης και εμού του ιδίου είναι η αποτελεσματική προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία που άλλωστε αποτελεί και προαπαιτούμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ευραπαική Ένωση.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της εθνικής μας μειονότητας και είναι έτοιμη να εντείνει έτι περαιτέρω τη συνεργασία μαζί της, προς όφελος της προόδου της μειονότητας και συνολικότερα των ελληνοαλβανικών σχέσεων», αναφέρει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός.