Τα ερείπια της Δομπόλη… Τριάντα χρόνια κι ακόμη… αναζητείται λύση!

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΦΩΤΟ- Περίπου τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που το Πανεπιστήμιο άφησε το ιστορικό κτίριο της οδού Δομπόλη. Σχεδόν τρεις δεκαετίες και δεν στάθηκαν αρκετές για την διάσωση και την αξιοποίησή του. Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα ασφυκτιά λόγω έλλειψης χώρων, την ώρα που το δημόσιο εξακολουθεί να καταβάλει χρήματα για ενοίκια, την ώρα που ο δήμος αναζητά λύση για νέο δημαρχείο και συγκέντρωση των υπηρεσιών, την ίδια ώρα το παλιό Πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε ερείπια… Και ανάμεσα στα ερείπια ένα κομμάτι από την σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Το θέμα έχει αναδειχθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Με διαφορετικούς τρόπους και με διάφορες αφορμές. Όμως λύση δεν δόθηκε.

Έτσι ο χρόνος που πέρασε, ο χρόνος που περνά αφήνει την σφραγίδα του στο κτίριο.. Μαζί βέβαια και τα χτυπήματα από διάφορους βάνδαλους..

Αν σήμερα ταιριάζει μια περιγραφή αυτή είναι «βομβαρδισμένο τοπίο».

Μπορεί εύκολα κατά καιρούς να επιρρίπτονται ευθύνες για την κατάντια στο Δήμο, την Περιφέρεια ακόμη και το Πανεπιστήμιο. Όμως κανένας από όλους αυτούς δεν έχει την ιδιοκτησία του κτιρίου.

Το παλιό Πανεπιστήμιο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία και η διαχείρισή του είχε παραχωρηθεί στην πρώην Νομαρχία και ακολούθως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής – Μακεδονίας.

Από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες δεν έγινε ουσιαστικά καμία απολύτως ενέργεια για την διάσωση και την αξιοποίησή του.

Στο… μακρινό 1993 η τότε Νομαρχία Ιωαννίνων είχε συστήσει επιτροπή με στόχο να μελετήσει την αξιοποίηση του τέως πανεπιστημιακού κτιριακού συγκροτήματος επί της οδού Δόμπολη.

Είχε εξετασθεί η μετεγκατάσταση όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, έτσι ώστε το Δημόσιο να εξοικονομήσει τις δαπάνες που σπαταλά για ενοίκια άλλων χώρων.

Ωστόσο, μόνο η μετεγκατάσταση της Α' και Β' Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων επιτελέσθηκε.

Το τμήμα των εγκαταστάσεων που δεν παραχωρήθηκε, δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν.

Πριν μερικά χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου είχε συντάξει μελέτη για να αξιοποιηθεί το ιστορικό αυτό κτίριο, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η Αποκεντρωμένη είχε αρνηθεί την υπογραφεί παραχώρησης. Ουσιαστικά τα πάντα σταμάτησαν κοντά στο 2014!

Είναι καιρός ο φάκελος να ανοίξει. Με την απαραίτητη σοβαρότητα, με συγκεκριμένες προτάσεις και με την βούληση ώστε το κτίριο να αξιοποιηθεί και να δώσει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της πόλης των Ιωαννίνων.