Με νομοθετική παρέμβαση… κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε νομοθετική παρέμβαση που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες θα προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση. Αυτό κατέστησε σαφές ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνάντηση που είχε με τους δεκατρείς περιφερειάρχες της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός είχε συναντήσεις με νεοεκλεγμένους δημάρχους μεγάλων δήμων, μεταξύ των οποίων και ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Βασικός άξονας των νομοθετικών παρεμβάσεων που επεξεργάζεται το Υπουργείο είναι η διασφάλιση της δυνατότητας σε περιφερειάρχες και δημάρχους να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης, όπως είναι οι Επιτροπές που λειτουργούν.

Στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τους δεκατρείς περιφερειάρχες ήταν κοινή διαπίστωση ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες.

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία της Περιφέρειας, πολύ περισσότερο δε, το έργο και την δράση της.

Μπορεί βέβαια εδώ να υπάρχουν περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και διαθέτουν πλειοψηφία και στα Περιφερειακά Συμβούλια και στα αντίστοιχα όργανα διοίκησης, αλλά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και πολύ- πολύ μεγάλο για εκατοντάδες- κατά κυριολεξία- δήμους.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενους στους νέους περιφερειάρχες της χώρας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος.

Κατά τα λοιπά έγινε συζήτηση και ενημέρωση για την Πολιτική Προστασία και τα προβλήματα που υπάρχουν ενώ ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την παρουσίαση και υλοποίηση σε κάθε περιφέρεια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με έργα, δράσεις, παρεμβάσεις που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής.