Αντιδρά το Ζαγόρι στον αγωγό φυσικού αερίου

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την αντίθεση του Ζαγορίου στην όδευση του αγωγού φυσικού αερίου μετέφερε για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου μιλώντας στις εκδηλώσεις μνήμης στο Γρεβενίτι, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα και τόνισε ότι ο αγωγός θα προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε μια προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, περιοχή Natura, στα όμορφα δάση μας, στην περιοχή  της Τσίπιανης.

« Στις 5 Ιουλίου, τελευταία εργάσιμη μέρα πριν τις εθνικές εκλογές υπογράφτηκε η έγκριση της ΜΠΕ του έργου από τον υπουργό Περιβάλλοντος που σημαίνει αρχή του έργου. Εμείς ως Δήμος προτείναμε εναλλακτικές λύσεις διέλευσης του αγωγού γιατί θεωρούμε ότι ναι μεν ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας πρέπει να γίνει, αλλά με λιγότερο περιβαλλοντικό κόστος. Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να αναθεωρήσει, να ξαναδεί τον αγωγό, τη χάραξη του και να μην καταστρέψουμε για άλλη μια φορά τον τόπο», ανέφερε ο κ. Σπύρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου με ομόφωνες αποφάσεις είχε προτείνει άλλη χάραξη, (έγκαιρα είχε αποστείλει έγγραφο στο ΥΠΕΝ και στην ανάδοχο εταιρεία της μελέτης) κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου και παράλληλα της Εγνατίας οδού, καθώς και προστασία με απομάκρυνση της όδευσης δίπλα στο γεφύρι Καμπέρ Αγά, αλλά το μόνο που αναφέρεται για το μνημείο αυτό στην εγκριθείσα ΜΠΕ του έργου είναι ότι για την προστασία των μνημείων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200 m από τον αγωγό και ειδικότερα για το γεφύρι Γέφυρα Καμπέρ Αγά στον Ζαγορίτικο θα  ληφθούν όλα τα ειδικά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που θα κριθούν απαραίτητα για την προστασία κατόπιν συνεργασίας του φορέα του έργου με τις αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.