Το Ρολόι… αποκαλύφθηκε…

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Πραγματικά όμορφη η εικόνα στο παρκάκι όπου βρίσκεται το Ρολόι, σημείο αναφοράς της πόλης των Ιωαννίνων.

Δέντρα κλαδεύτηκαν, θάμνοι απομακρύνθηκαν, έγινε και ο καθαρισμός στο ρολόι και το αποτέλεσμα είναι όντως εξαιρετικό.

Ήταν ένας απλός τρόπος για να αναδειχθεί ένα ιστορικό μνημείο της πόλης, που μετρά τον χρόνο και τα χρόνια!

Εκεί Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913, λίγο πριν την απελευθέρωση..

Εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.

Ο νεοκλασικός πυργίσκος, χτισμένος στην καρδιά των Ιωαννίνων, αποτελεί σημείο συνάντησης κατοίκων κι επισκεπτών τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και αφετηρία για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Τα Ιωβηλαία του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στάθηκαν αφορμή για την πρωτίστως χρηστική και ακολούθως διακοσμητική κατασκευή, η οποία ανεγέρθηκε το 1905 στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά.

Η τελειότητα σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών γιαννιώτικων κτηρίων όπως το Καπλάνειο Μέγαρο, η παλιά Ζωσιμαία Σχολή και η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή ήταν ενδεικτική του ταλέντου του Περικλή Μελίρρυτου, στον οποίο και ανατέθηκε η κατασκευή του Ρολογιού.

Στον διάτρητο πυργίσκο συναντιούνται νεοκλασικά και ανατολίτικα στοιχεία, ενώ μικρές κολόνες από χυτό σίδηρο με πολυγωνικά κιονόκρανα στηρίζουν το θόλο του. Στη βενετσιάνικη καμπάνα, στις κρήνες και στα οθωμανικά σύμβολα των εντοιχισμένων πλακών που περιβάλλουν τον πύργο και από τις τέσσερις πλευρές διαφαίνεται και το πολυπολιτισμικό στοιχείο.

Ωστόσο το Ρολόι, έμελλε να υποστεί σοβαρές ζημιές από λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.