Κι όπως πάντα… δύσκολη η διαπραγμάτευση

ΧΡΗΜΑ

STOYRNARAS«Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη. Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά το ραντεβού που είχε με την τρόικα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, τόνισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα, στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και εκτίμησε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες». «Χθες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο Ψυχρός Εμφύλιος», ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο «πρόβλημα του οικονομικού μοντέλου της μεταπολίτευσης και, την αδυναμία της χώρας να το διαχειριστεί και την ατυχή κατάληξή του, που δεν ήταν άλλη από την προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης, αυτό δηλαδή που αποκαλούμε μνημόνιο».

 

Ο Γ.Στουρνάρας σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν ότι στην Ελλάδα «συστηματικά δαπανούσαμε παραπάνω απ' ό,τι παρήγαμε», αγνοώντας τη συνεχή επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία οδήγησε στη διόγκωση του εξωτερικού χρέους.

«Όλοι φταίμε γι' αυτό. Φταίμε, επίσης, όχι γιατί το κάναμε, αλλά και γιατί διστάσαμε να πούμε στον κόσμο την αλήθεια για την ανάγκη να κλείσουμε αυτό το κενό» τόνισε. Ασκησε επίσης κριτική γιατί «για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, κάναμε πολύ λίγα».

«Θα μπορούσαμε να ανοίγαμε έγκαιρα τα κλειστά επαγγέλματα, να μειώναμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις ξένες επενδύσεις, να κάναμε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, να αξιοποιούσαμε την δημόσια γη. Η Ελλάδα έχει δημόσια γη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Αυτό το αγνοήσαμε, δηλαδή προτιμήσαμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις παρά να αξιοποιούμε δημόσια γη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας είπε, αναφορικά με τα μνημόνια, ότι «διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε καλύτερα, δεδομένων των δυσκολιών» και τόνισε ότι «έχουμε καλύψει πλέον τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για την δημοσιονομική εξυγίανση και τα 3/4 του δρόμου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε καλύψει δηλαδή τη μεγαλύτερη απόσταση».

«Βέβαια, όπως σε κάθε μαραθώνιο τα τελευταία χιλιόμετρα είναι πιο δύσκολα γιατί ο δρομέας είναι κουρασμένος» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το τι μένει να γίνει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Στην αγορά εργασίας πρέπει να μειώσουμε δραστικά την ανεργία, στην αγορά ενέργειας πρέπει να μειώσουμε τα ταμειακά ελλείμματα. Πρέπει να άρουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού. Να τελειώσουμε σύντομα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να αξιοποιήσουμε τα 44 δισ. που έχουμε διαθέσιμα από τα ευρωπαϊκά ταμεία –συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού ταμείου- από σήμερα μέχρι το 2020».

Παράλληλα, σστο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης, «σχεδιάζουμε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης. Πριν λίγες μέρες έγινε μια ενδιαφέρουσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων, στο ΥΠΟΙΚ γι αυτό ακριβώς το σκοπό. Το Μάιο καταθέτουμε ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας γης».