Κίνητρα για ειλικρινείς δηλώσεις ΦΠΑ

ΧΡΗΜΑ

FPAΚίνητρα για την υποβολή ειλικρινών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 29 Μαρτίου, αναφέρει ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ που οφείλεται με περιοδική δήλωση με σκοπό την παροχή κινήτρων για υποβολή ειλικρινών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ακόμη και στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν είναι σε θέση να καταβάλλει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού».

Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «με την υφιστάμενη διαδικασία προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής της εμπρόθεσμης μόνο περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι κατά την υποβολή καταβάλλεται τουλάχιστον το 40% του οφειλόμενου φόρου και καταβολή του υπολοίπου προσαυξημένου κατά 2% σε δύο δόσεις, ενώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις απαιτείται η καταβολή του συνόλου του οφειλόμενου φόρου».

 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία είχε ζητήσει να μην προχωρήσουν χωρίς διάλογο αλλαγές που, κατά πληροφορίες, προωθούνται στο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ και προβλέπουν την κατάργηση των τριών δόσεων για την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου, την αντικατάστασή τους με εφάπαξ καταβολή και κατάργηση των διακανονισμών.