Καβγάς για τη Δωδώνη από Μπάρκα και Μαρκογιαννάκη

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

DODONI 8Τη σφοδρή αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μπάρκα προκάλεσε η απουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Τσαυτάρη από τη βουλή, όπου επρόκειτο να παραστεί προκειμένου να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την ΔΩΔΩΝΗ και τους παραγωγούς της Ηπείρου.

Πριν λίγες μέρες και για ακόμη φορά επρόκειτο να συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 42/19-9-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πρεβέζης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Κωνσταντίνου Μπάρκα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αποπληρωμή των παραγωγών γάλακτος από την εταιρεία «ΔΩΔΩΝΗ».

 

Τελικώς όμως η ερώτηση δεν συζητήθηκε λόγω κωλύματος υπουργού, με αποτέλεσμα να διαγραφεί, γεγονός που προκάλεσε την οργή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο, διότι η συγκεκριμένη ερώτηση που αφορά τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» είναι η τρίτη φορά που έχει κατατεθεί προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος για τρίτη φορά αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει στη Βουλή.

Θα ήθελα να ενημερώσω το Τμήμα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά εξίμισι χιλιάδες παραγωγούς, οι οποίοι πλέον είναι απλήρωτοι από τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», όταν αυτή χαρίστηκε στους ιδιώτες. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία της Ηπείρου, της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας, όπου η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία έπαιζε σημαντικό ρόλο.

Κύριε Πρόεδρε, στο χρόνο που μου δίνεται θα ήθελα να υπογραμμίσω προς τον Υπουργό και προς εσάς –λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή- ότι θεωρώ πως το Κοινοβούλιο είναι χώρος όπου ο Υπουργός πρέπει να παρευρίσκεται και να απαντά στις ερωτήσεις. Είναι μέσα στα καθήκοντά του. Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά ανθρώπους οι οποίοι πλήττονται από την κρίση, ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Θα ήθελα να καταγγείλω αυτήν τη στάση του Υπουργού. Μπορεί, πιστεύω, να αφιερώσει δέκα λεπτά από το χρόνο του, για να ασχοληθεί με ευτελή -όπως ο ίδιος μάλλον τα θεωρεί- θέματα, όπως είναι οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι της Ηπείρου», είπε ο κ. Μπάρκας.

Το μέρος του κ. Μπάρκα πήρε και ο προεδρεύων εκείνη την ώρα, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος ανέφερε: «πιστεύω ότι ακούει τώρα ο κύριος Υπουργός και θα του μεταφερθούν και τα όσα είπατε. Έχετε δίκιο. Πρέπει πράγματι να συζητούνται οι ερωτήσεις και πρέπει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να είναι ενεργός».