Βέτο για τη φέτα ετοιμάζει η Ελλάδα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

FETAΤη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη, αν χρειαστεί, να ασκήσει βέτο ώστε να μην εμφανιστεί στην Ευρώπη λευκό τυρί από άλλη χώρα, όπως επιχειρεί να πράξει ο Καναδάς, φέροντας την επωνυμία φέτα, έδωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Μελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στην περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς από την ρητορική οποιουδήποτε εκφράζει δημόσιο λόγο σήμερα ότι υπάρχει πιθανότητα φέτα παραγόμενη στον Καναδά να έρθει στην ΕΕ».

 

Όπως υπογράμμισε, «είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε ότι η ΕΕ θα διαλύσει τον πιο βασικό της πυλώνα τόσο σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και σε επίπεδο εμπορικό, αφού το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι τα ποιοτικά της προϊόντα, που εκφράζονται με τα σήματά της».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελάς διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η Ευρώπη, βάσει λογικής και εμπορίου, να αφήσει να κατακλυστεί από ένα προϊόν προερχόμενο από κάποια άλλη χώρα, όταν η ίδια έχει δώσει σήμα ΠΟΠ σε χώρα-μέλος που βρίσκεται στους κόλπους της. «Είναι τουλάχιστον αφελές να φοβόμαστε κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Το όλο θέμα πάντως που ξέσπασε με τον Καναδά, όπως επεσήμανε ο κ. Μελάς το χειρίζεται πυρετωδώς το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας μας και εκτίμησε ότι θα κλείσει πιθανόν σε συμβούλιο που θα γίνει σε επίπεδο Ευρώπης το Νοέμβριο.

Μιλώντας για την υπό διαμόρφωση πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, ο κ. Μελάς επεσήμανε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς, σε ευρύτατο μάλιστα κύκλο όπως υπογράμμισε.

Προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με την υπό διαμόρφωση πρόταση, είναι να αρθούν αδικίες ή ανισόρροπες κατανομές ενισχύσεων. Η νέα ΚΑΠ, όπως τόνισε, με τη γεωργία να τυγχάνει ιδιαίτερης βαρύτητας σε επίπεδο προϋπολογισμού ίσως και για τελευταία φορά, όπως διευκρίνισε, στοχεύει στην παραγωγή της χρησιμοποιούμενης γης. Και γι αυτό, όπως εξήγησε, αίρει αδικίες παρελθόντος που η κατανομή γίνονταν σε αγρότες που δεν είχαν τόσο υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία.

Προτεραιότητες του υπουργείου όπως τόνισε, είναι να καλυφθούν αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μετριασμός των επιπτώσεων κλιματικών αλλαγών, επάρκεια προϊόντων, αύξηση εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και άρα μείωση του αρνητικού ισοζυγίου. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν τα εχέγγυα, ώστε να καλυφθούν όλα τα παραπάνω όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο ευρώ που μας δίνεται μέσω της νέας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που επιβάλλει τους κανόνες, να τις προωθήσει έτσι ώστε να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα ενός τομέα που χρειάζεται ώθηση για να λειτουργήσει, αυτόνομα κάποια στιγμή.

Ξεκαθάρισε ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν δίνονται ως ένα επιπλέον εισόδημα, σε σχέση με τις άμεσες. Οι τομείς που προκρίνονται μέχρι στιγμής προκειμένου να τυγχάνουν συνδεδεμένων ενισχύσεων είναι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, τα ψυχανθή και της κτηνοτροφίας, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό αυτών των κτηνοτρόφων που λάμβαναν ειδικά δικαιώματα που καταργήθηκαν και έχουν σταβλισμένα ζώα, ενώ οι συνάδελφοί τους θα λαμβάνουν ενίσχυση αφού έχουν ζωικό δυναμικό σε βοσκοτόπια. «Αυτοί που δεν έχουν, όπως οι αγελαδοτρόφοι θα πληρωθούν μέσω συνδεομένων ενισχύσεων», τόνισε.