ΕΣΠΑ: Πιέσεις για απορρόφηση κονδυλίων 7,6 δισ.

ΕΣΠΑ

ESPA1Επιτάχυνση και διορθώσεις στο ΕΣΠΑ με νέο στόχο την απορρόφηση κοινοτικών πόρων ύψους 7,6 δισ. μέχρι και το 2013 θέτει η τρόικα στο υπουργείο Ανάπτυξης δείχνοντας παράλληλα και «κίτρινη κάρτα» για την εξέλιξη της απορρόφησης το 2011 με βάση το στόχο του πρώτου εξαμήνου.

Στο προσχέδιο της έκθεσής της για την Πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου η τριμερής επιτροπή από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ παρατηρεί την αστοχία στο στόχο απορρόφησης για το πρώτο μισό του χρόνου.

Πρόσφατη αξιολόγηση

Συγκεκριμένα από τα 1,1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος το αποτέλεσμα που παρουσίασε το υπουργείο ανάπτυξης κατά την τελευταία αξιολόγηση τον Οκτώβριο ήταν 626 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και κονδύλια για έξι από τα συνολικά 15 μεγάλα έργα που είχαν προγραμματιστεί για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και τα υπόλοιπα 9 μεγάλα έργα που έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει.

Με βάση το συνολικό στόχο για απορρόφηση 3,35 δισ. ευρώ για το 2011 μέχρι και το κλείσιμο του χρόνου θα πρέπει το υπουργείο να έχει να παρουσιάσει βεβαιωμένες απαιτήσεις για δαπάνες έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ ανεξάρτητα από το κακό οικονομικό κλίμα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας της αγοράς.

Δύο αποστολές

Στο σημείωμά τους οι εκπρόσωποι της τρόικας τονίζουν ότι στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι και το τέλος του χρόνου να ολοκληρώσει δύο αποστολές:

* Να καταφέρει να κλείσει οριστικά τα προγράμματα της περιόδους 2000 - 2006 (δηλαδή το Γ ΚΠΣ να εισπράξει υπόλοιπο κοινοτικών πόρων συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ που διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν.

* Να βρει μέχρι και το τέλος του χρόνου τα χρήματα να καλύψει την εθνική συμμετοχή για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και για τις μη επιλέξιμες δαπάνες όπως είναι οι απαλλοτριώσεις οι οποίες όπως τονίζεται κοστίζουν πολύ και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αιτία καθυστερήσεων για την υλοποίηση έργων.

Μέχρι και το τέλος του μήνα το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει έτοιμη έκθεση με την οποία θα αναφέρει τα μέτρα που έχει λάβει από την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο το Μάιο του 2010 για την επιτάχυνση απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Θα πρέπει επίσης να αναφέρει και την απόδοση των μέτρων αυτών αλλά και τα νέα μέτρα που πρόκειται να λάβει από το 2012, μέχρι και το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Εμφαση θα δοθεί στους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημιουργίας απασχόλησης, υγείας και πρόνοιας, επιχειρηματικότητας, έργων προστασίας του περιβάλλοντος και μεγάλων έργων υποδομών.