Κραυγές και ψίθυροι από την ΚΟΠΙ

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

KOPI 10 13Mε το αφιέρωμα «Το Ανθρώπινο Σώμα» ξεκινούν στο «Πολυθέαμα» (Σικελιανού 3) οι κινηματογραφικές Δευτέρες και Τρίτες , που παρουσιάζει η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λόγου και Τέχνης.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά ταινίες, με πρώτη την ταινία του Ingmar Bergman «Κραυγές και ψίθυροι» (Cries and whispers, Σουηδία 1973, 91΄), που προβάλλεται τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 10 το βράδυ.

 

Το 2007 ο μεγάλος ποιητής της εικόνας Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή μοναχικά, στο αγαπημένο του σπίτι στο νησί Faro στις όχθες της Βαλτικής. Αυτός ο τόσο αγαπημένος του χώρος χρησιμοποιήθηκε από τον κορυφαίο δημιουργό για τα γυρίσματα πολλών ταινιών του, μεταξύ των οποίων και του αριστουργηματικού Κραυγές και Ψίθυροι.

Στιλιστικά και αρχιτεκτονικά η ταινία αποτελεί πραγματικό επίτευγμα, με πρωτοποριακή χρήση του χώρου, του χρώματος, του ντεκόρ, των κουστουμιών και του φωτισμού.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται λοιπόν στις κραυγές θανάτου της Agnes, αλλά και στους ψιθύρους, την αδυναμία επικοινωνίας δηλαδή ανάμεσα στους υπόλοιπους χαρακτήρες.

Κραυγές και Ψίθυροι, μια εξαιρετικά ώριμή ταινία όπου ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έκτος από το θαυμάσιο στοχασμό πάνω στον πόνο και το θάνατο, θίγει πολλά από τα αγαπημένα του θέματα όπως ο γάμος, η οικογένεια, η επιστροφή στη μήτρα, η σιωπή του θεού, τα γηρατειά και γενικά το νόημα της ζωής του ανθρώπου σε ένα δρόμο με προδιαγεγραμμένο τέλος.

Όλα αυτά με τη συνοδεία του πένθιμου sarabande της σουίτας για βιολοντσέλο αρ.5 σε ντο ελάσσονα του J.S.Bach, που συμβάλει στην αποκάλυψη του αιώνιου πόλεμου του σώματος με την ψυχή.
Γενική είσοδος 1 ευρώ.