Δύο ελικόπτερα στα Γιάννινα, τρία  στο Άκτιο και δίκτυο καμερών στα δάση για προστασία από τις πυρκαγιές

amarantos fotia daso

Δύο ελικόπτερα θα σταθμεύσουν φέτος στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου ενώ τρία πτητικά μέσα –ελικόπτερα και αεροσκάφη- θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Ακτίου  προκειμένου να συνδράμουν σε ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η θερινή περίοδος λόγω και της κλιματικής αλλαγής προμηνύεται δύσκολη και η προετοιμασία ήδη έχει ξεκινήσει.

Για τις εμπλεκόμενες αρχές στην Ήπειρο το πρώτο και μείζον είναι η πρόληψη. «Η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συντονιστής  της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος στη σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Για την μεγαλύτερη προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής έχουν γίνει καθαρισμοί από τα δασαρχεία ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού σε περισσότερα από 40 χιλιόμετρα δικτύου μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές της Δωδώνης, της Ζίτσας και του Ζαγορίου και θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα είναι σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο καμερών που καλύπτει κυρίως τους εθνικούς δρυμούς και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα και το οποίο ανιχνεύει καπνό και μεταδίδει άμεσα σήμα στην Πυροσβεστική.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει την γρήγορη κινητοποίηση και παρέμβαση των δυνάμεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα απαγορευθεί η κίνηση σε δάση και εθνικούς δρυμούς όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ενώ τα διαστήματα που η περιοχή θα βρίσκεται στη ζώνη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς θα υπάρχουν περιπολίες σε 24ωρη βάση κυρίως στα περιαστικά δάση.

«Είμαστε σε συνεργασία με όλους και έτοιμοι να συνδράμουμε και τους Δήμους όπου χρειαστεί. Βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή και μπορεί να έχουμε ένα φαινόμενο που θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα» τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαυρογιώργος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ