Ένα χοροθέαμα γεμάτο… θάλασσα!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιερωμένο στους ψαράδες και τους σφουγγαράδες της Καλύμνου είναι το χοροθέαμα που θα παρουσιάσει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιφλικοπούλου.

«Ή μηχανικός θα γίνω ή στην άμμο θ’ απομείνω»… Με αυτούς τους στίχους καλούν όλους την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις επτάμισι το απόγευμα στην αίθουσα Δημητρίου Χατζή, στα παλιά σφαγεία.

Η είσοδος είναι δωρεάν και πρωταγωνιστές της παράστασης είναι τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Μέσα από αυτό το ¨χοροθέαμα¨ θα σας φέρουμε κοντά στην σκληρή δουλειά  του δύτη-σφουγγαρά. «Ή σφουγγάρι ή τομάρι» η υπόσχεσή του.

Ξεκινάει η ετοιμασία του, οι κουπάδες τον βοηθούν να βάλει το φόρεμα, ¨πανοπλία του θανάτου¨ την έλεγαν. Ο κολαουζέρης φοράει στον δύτη την περικεφαλαία ¨το σκάφανδρο¨, κάνει κουμάντο στο σχοινί και στο ¨μαρκούτσο¨, τον σωλήνα δηλαδή που τροφοδοτεί με αέρα τον μηχανικό. Ο κολαουζέρης κρατά στα χέρια του την ζωή του Μηχανικού για όση ώρα είναι εκείνος στον βυθό. Με το ¨γράδο¨, την κλεψύδρα, μετρούν τα ¨μανταρόλια¨, το χρόνο δηλαδή που μπορεί ο μηχανικός να μείνει στο βυθό. Ο δύτης μαζεύει σφουγγάρια και ολοκληρώνει την βουτιά του με το σωστό ανέβασμα στον σωστό χρόνο για να μην επέλθει η παράλυση ¨η νόσος του δύτη¨. Οι χτυπημένοι απ’ αυτή γύριζαν πίσω, αλλά ήταν πια καράβια τσακισμένα κι έσερναν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους, το κορμί τους μ’ ένα μπαστούνι στο χέρι. Όλοι ήξεραν τι τους περίμενε. Όμως, ο άγονος αλλά λατρεμένος τόπος δεν είχε πολλές δυνατότητες να τους προσφέρει.Έπρεπε να θρέψουν τις μεγάλες φαμίλιες τους βγάζοντας πολλά σφουγγάρια ή να αφήσουν το «τομάρι» τους στα βάθη και στις αφιλόξενες ακτές της Μπαρμπαριάς».