Γιορτή- προσκύνημα στις ρίζες τους..

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ήρθαν από διαφορετικές γωνιές του κόσμου.. Σε ένα ετήσιο κάλεσμα που χρόνο με το χρόνο βρίσκει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Και όλοι είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Οι πρόγονοί τους έζησαν για αιώνες στην «μικρή μας πόλη».

Πολλές δεκάδες Εβραίοι ταξίδεψαν από το Ισραήλ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες πόλεις της πατρίδας μας και μαζί με Γιαννιώτες φίλους της κοινότητας γιόρτασαν μαζί το «Γιομ Κιπούρ», την ημέρα του εξιλασμού , την πιο σημαντική Εβραϊκή γιορτή.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, σε μια ζεστή εκδήλωση την Τετάρτη το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μετά το τέλος της εορτής ευχαρίστησε όλους που σε πείσμα των χαλεπών καιρών εξακολουθούν να κάνουν το ετήσιο αυτό προσκύνημα στα Γιάννινα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού και όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια τιμήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες του Ρωμανιώτικου Εβραϊσμού με ξεχωριστή και σημαντική προσφορά στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης.

Ο πρώτος που τιμήθηκε ήταν ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, η οικογένεια του οποίου (οικογένεια Λεβή) ταυτίστηκε με την πολυκύμαντη ιστορία της πόλης μας. Ο ίδιος δεν είναι μόνο μία πολυσχιδής προσωπικότητα της χώρας αλλά και ένας ενεργός πολίτης που στηρίζει ενεργά την κοινότητα των Ιωαννίνων και την εξωστρέφεια της πόλης μας. Εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε σημειώνοντας ότι κουβαλάει τα Γιάννενα στη ψυχή του. Εξήρε το έργο και την προσφορά του Μωυσή Ελισάφ χάρη στον οποίο επέστρεψε στις ρίζες του .

Ο δεύτερος που τιμήθηκε ήταν ο Γιαννιώτης Μωρίς Χατζής που ζει στην Αθήνα και είναι ένας από τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις της κοινότητας και συμβάλλει καταλυτικά στις δραστηριότητες της .

Παράλληλα τιμήθηκε ο ιερουργός της Κοινότητας, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννινα και επέζησε από τα κολαστήρια του Άουσβιτς. Ο κ. Ισχακής βαθύς γνώστης της Ρωμανιώτικης θρησκευτικής παράδοσης εκτελεί με ανεπανάληπτο τρόπο τις λειτουργίες της Συναγωγής με την παραδοσιακή Ρωμανιώτικη μελωδία. Υποστηρίζει επί 15 έτη με αυταπάρνηση την Εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας σε όλες τις δραστηριότητες της.

Σημαντική ήταν η παρουσία τριών ηλικιωμένων γυναικών που επέζησαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης και αποτελούν ζωντανές μαρτυρίες μιας φρικτής σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τσεχίας κ. Jan Bondy , του πρώην Υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος διατηρεί φιλική προσωπική σχέση με τον κ. Μωυσή Ελισάφ, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνου Σουέρεφ αλλά και αρκετών Γιαννιωτών που τίμησαν την εκδήλωση.