Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, ενώ χαμηλό επίπεδο κάλυψής του παρατηρείται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά. Επίσης, μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι αυτοί είναι μόνο για τα παιδιά.

Σημαντικοί οι εμβολιασμοί για τα παιδιά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες συμφωνούν σε ποσοστό 92,8% πως οι εμβολιασμοί είναι σημαντικό να διενεργούνται στα παιδιά (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 90%), το 85,4% των Ελλήνων εκτιμούν πως τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 79,8%), το 85,2% εκτιμούν πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο MMR (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 83,3%) και το 76,4% των συμμετεχόντων συμφωνούν πως είναι σημαντικό να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο (μέσος ευρωπαϊκός όρος 61,7%).

«Βρισκόμαστε ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη και στην αποδοχή των εμβολίων», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, και αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα εμβόλια πρέπει να είναι συνεχής. «Χρειάζεται», ανέφερε, «συντονισμένες δράσεις, συνεχή ενημέρωση και όχι εφησυχασμό». Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς και στη χώρα μας, όπου «με στοχευμένες ενέργειες σταμάτησε». Ωστόσο, το θέμα δεν θα φύγει από την ατζέντα και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα ο κ. Μπασκόζος απαντά ότι «δεν υφίσταται στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι κάποιοι ανάμεσά τους και γιατροί διακινούν «αντιεπιστημονικές» απόψεις για τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τη διστακτικότητα στον εμβολιασμό, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο δεν έχει μεγάλη διάσταση με αποτέλεσμα το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γεγονός που οφείλεται στους Έλληνες παιδίατρους.

Τα εμβόλια ενηλίκων

Πρόβλημα υπάρχει στην εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, άγνοια, αμέλεια, έλλειψη ενημέρωσης παρατηρείται στους ενήλικες και γι' αυτό οι επαναληπτικές δόσεις εμβολίων καταγράφουν χαμηλά ποσοστά.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καθορίζονται τα εμβόλια των ενηλίκων, πότε και ποιοι πρέπει να τα κάνουν, όπως η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου κ.λπ. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά οι Έλληνες επιδεικνύουν αδιαφορία.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο της γρίπης

Το πιο γνωστό εμβόλιο των ενηλίκων είναι αυτό της γρίπης, που ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον ελληνικό πληθυσμό. Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναπτύσσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ.

Να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον εμβολιασμό της κοινότητας και των επαγγελματιών Υγείας, ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπασκόζος, βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εμβολιαστική κάλυψη του 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ήδη 25.000 εμβόλια διατίθενται δωρεάν για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρούνται ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.

 Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρόζενμπεργκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ από τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των αντιγριπικών εμβολίων που συνταγογραφήθηκαν σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2016, κατά 22,6% για την περίοδο 2016-2017 και κατά 73,2% για την περίοδο 2017-2018.

Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων σε δομές Υγείας, την περίοδο γρίπης 2017-2018 ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά της προηγούμενης περιόδου γρίπης ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας. Σημειώνεται ότι το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας.