Φάμελλος: Ανακύκλωση ή πρόστιμα…

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σημαντικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στη χώρα μας αλλά και προειδοποιήσεις για τις συνέπειες εάν υπάρξει καθυστέρηση , έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου παρέστη.

Ο κ. Φάμελλος, προανήγγειλε την κατάθεση αύριο τροπολογίας για τη διευκόλυνση της χωροθέτησης μικρών πράσινων σημείων σε οικισμούς μέσω της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους την αγορά καφέ κάδων για τη διαλογή βιοαποβλήτων . Επίσης αποδέχθηκε το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για μεταφορά της εφαρμογής του τέλους ταφής υπολειμμάτων, την 1/1/2020, αλλά είπε ότι πρέπει να το αποδεχθεί και η Ευρωπαική Επιτροπή.

Παράλληλα ενημέρωσε την ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η χώρα μας κινδυνεύει με άμεση παραπομπή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και επιβολή προστίμων για την υστέρηση που καταγράφει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση . Συγκεκριμένα ανάφερε ότι μας έχει σταλεί από την Ευρωπαική Επιτροπή προειδοποιητική επιστολή για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της Οδηγίας 1999 που αφορά την ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων.

Επίσης μας έχει σταλεί «έγκυρη προειδοποίηση» για την καθυστέρηση της εφαρμογής του φόρου ταφής υπολειμμάτων και της αρχής « όσο πετάω , πληρώνω». Ακόμη επιστολή «προαίρεσης» δηλαδή περικοπή πόρων από το νέο ΕΣΠΑ, αν ανά ΟΤΑ δεν έχει τεθεί στόχος ανακύκλωσης για το 50% και το κόστος συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλωμένων . Τέλος , παρατήρηση για τη μη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων και οι δήμοι κινδυνεύουν αν δεν το υλοποιήσουν άμεσα , να μην μπορούν να ενταχθούν στα ευρωπαικά προγράμματα.

Όπως είπε, ο κ. Φάμελος, το υπουργείο, αποστέλλει απάντηση στην Ευρωπαική Επιτροπή και το Ειδικό Δικαστήριο, στην οποία θα διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση για την τιμολογιακή πολιτική και τον φόρο ταφής καθώς και για την συλλογή στην πηγή τόσο των οργανικών αποβλήτων όσο και των υπολοίπων.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελο, την επόμενη βδομάδα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από εκείνον και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία πλέον θα υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, κανονισμός και τιμολογιακή πολιτική για τα παραπάνω. Για τους καφέ κάδους, το βάρος δίδεται στην αρχή, στην Αττική, με επιτάχυνση από την περιφέρεια Αττικής των σχετικών προκηρύξεων για τις υποδομές επεξεργασίας των βιοαποβλήτων αλλά και ειδική χρηματοδότηση των δήμων από το υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα ξεκινά μεγάλο πρόγραμμα - εκστρατεία για την πλαστική σακούλα και θα διανεμηθούν και μέσω των δήμων 10 εκατομμύρια πάνινες τσάντες.