Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την οικονομική εξυγίανση

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

DS2 17 9 14Στα 123,6 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2015, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο αξιόπιστους και ειλικρινείς.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι αριθμοί που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, αποτυπώνουν πως ένας Δήμος υπερχρεωμένος από τον αλόγιστο δανεισμό του παρελθόντος, παρά τις δραματικές περικοπές πόρων από το κεντρικό κράτος, ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. Όχι απλά νοικοκυρεύεται και καθίσταται οικονομικά αξιόπιστος, αλλά μπορεί να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους πλέον, έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, να ενισχύει την κοινωνική του πολιτική και να επενδύει σε αναπτυξιακά έργα.

Ταυτόχρονα η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αδιάθετου χρηματικού υπολοίπου που θα υπερβαίνει τα 2.000.000 €.

Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός που υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, «αποτελεί τομή σε όσα έως τώρα γνωρίζαμε για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Ιωαννιτών», όπως είπε ο κ. Μανταλόβας, και «αποτελεί μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων κι όχι απλής επιβίωσης του Δήμου».

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών «πίσω από κάθε κωδικό, πίσω από κάθε λογιστική εγγραφή υπάρχει το όραμα, αλλά και η τεράστια προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για ένα Δήμο οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά ευαίσθητο, επιχειρησιακά ικανό να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις των πολιτών, ιδιαίτερα σήμερα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε πως ο πρώτος προϋπολογισμός που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή «δίνει το στίγμα της πολιτικής μας για την επόμενη πενταετία».

«Δηλώνω στους πολίτες ότι θα εφαρμόσουμε την πολιτική για την οποία μας ψήφισαν, σε βάθος πενταετίας. Επιλέγουμε να μην χρησιμοποιούμε τους πόρους 'ατάκτως ειρημένους', αλλά σχεδιάζοντας συνολικά και κάθε χρόνο θα τοποθετούμε ένα κομμάτι του 'παζλ' στη διάρκεια της πενταετίας», είπε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Μανταλόβας, χωρίς να κάνει αναφορές στα βάρη που έρχονται από το παρελθόν και δυστυχώς θα ταλαιπωρούν τους πολίτες και τις δημοτικές αρχές του μέλλοντος για περίπου δύο δεκαετίες ακόμη, αναφέρθηκε διεξοδικά στα δεδομένα που δημιουργεί ο προϋπολογισμού του Δήμου για το 2015.
Άλλωστε- όπως είπε- «δεν έχουμε ανάγκη από άλλοθι, ακόμη και από τα πιο αληθινά».
Έκανε, λοιπόν, λόγο για έναν προϋπολογισμό «τομή» στα δεδομένα του Δήμου Ιωαννιτών κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε:
 Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα βιβλία του Δήμου, εκτός κάποιων περιπτώσεων που έρχονται από παλιά και αφορούν κυρίως αποζημιώσεις ρυμοτομιών κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάκτηση της αξιοπιστίας του Δήμου Ιωαννιτών. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά αποδεικνύεται από την εμπιστοσύνη των προμηθευτών μας, των συμπολιτών μας, των ανθρώπων που εκτελούν έργα, είτε μικρά είτε μεγάλα. Γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν και πληρώνονται στην ώρα τους.
 Ελαφρύναμε το δανειακό βάρος του Δήμου κατά 8 εκατ €. Οι δανειακές υποχρεώσεις στις 31/12/2014 θα ανέρχονται στα 25 εκατ €. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι στο τέλος της τετραετίας που κλείνει θα έχουμε αποπληρώσει για τοκοχρεωλυτικές δόσεις 15,9 εκατ € δάνεια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουμε πληρώσει και για λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ. Και όλα αυτά χωρίς ένα € νέο δάνειο.
 Για πρώτη φορά, από το β΄ εξάμηνο του 2014 η αποπληρωμή των δανείων του Δήμου δεν θα γίνει από πόρους της ΣΑΤΑ. Το ενδιαφέρον μας για την καθημερινότητα δεν αρκεί, χρειάζονται πόροι για να αποκτήσει περιεχόμενο το όποιο ενδιαφέρον μας και εμείς το κάνουμε πράξη.
 Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 – νομίζω πως μπορούμε να αναφερθούμε από σήμερα – θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αδιάθετου χρηματικού υπολοίπου που θα υπερβαίνει τα δύο εκατ €.

Όπως είπε ο κ. Μανταλόβας, η δημιουργία χρηματικού υπολοίπου «ακούγεται εξωπραγματικό για τα δεδομένα του Δήμου Ιωαννιτών, των μεγάλων οφειλών και των ατελείωτων χρεών», αλλά είναι γεγονός που επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή και αποτελεί απόφαση «τα όποια πλεονάσματα μικρά ή μεγαλύτερα να αξιοποιηθούν για επενδύσεις και όχι για λειτουργικές δαπάνες».

Ο προϋπολογισμός του 2015, χρηματοδοτεί έχοντας υποεκτιμημένα τα έσοδα και υπερεκτιμημένα τα έξοδα κι έχοντας εξασφαλισμένο μέχρι και το τελευταίο ευρώ για κάθε έργο και δράση που περιλαμβάνει, «θα αποδειχθεί στην πράξη ο πλέον αξιόπιστος και ειλικρινής που έχει εκπονηθεί», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ένας προϋπολογισμός που δεν καταφεύγει στις συνήθεις ... αλχημείες για να ισοσκελιστεί.

Για πρώτη φορά η ΣΑΤΑ που κατευθύνονταν στην αποπληρωμή των δανείων στερώντας πόρους από την καθημερινότητα, μπορεί να κατευθυνθεί στα έργα αφού τα δάνεια μπορούν και πληρώνονται πλέον από τακτικού πόρους και έσοδα του Δήμου. «Από το β΄ εξάμηνο του 2014 αποδεσμεύσαμε τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, 1,5 εκατ € και χωρίς να θέλω να καλλιεργώ προσδοκίες, εκτιμώ όμως με μεγάλη βεβαιότητα πως πολύ σύντομα σε μια από τις πρώτες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού θα κληθούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για περαιτέρω ενίσχυση του τεχνικού προγράμματος», είπε ο κ. Μανταλόβας.

Μίλησε επίσης για την διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και για την αυξημένη χρηματοδότηση του κοινωνικού προγράμματος του Δήμου το 2015, καθώς και για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος υπογειοποίησης κάδων κυρίως στο κέντρο της πόλης και στο Κάστρο, όπου θα διατεθούν αρχικά 400.000 ευρώ.

Ο κ. Μανταλόβας αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση έργων που βελτιώνουν τις υποδομές και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής με 3,5 εκατ. ευρώ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά, την επιστροφή δηλαδή στους πολίτες, μέσω έργων υποδομής, της εισφοράς σε χρήμα στις περιοχές όπου έχουμε επεκτάσεις σχεδίων πόλης. Το 2015 θα διατεθούν 800.000 ευρώ και πλέον η εισφορά σε χρήμα θα παρακολουθείται ανά πράξη εφαρμογής και θα αποδίδεται στους κατοίκους της περιοχής από την οποία εισφέρεται. Αυτό, όπως σημείωσε «αποτελεί μια μεγάλη θεσμική τομή στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, γιατί έως τώρα οι εισφορές των πολιτών μόνο για έργα δεν πήγαιναν».

Η τεράστια προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Ιωαννιτών αποδίδει πλέον καρπούς και πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα υποδομών. Μια ενδεικτική αναφορά αυτών για το 2015 έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών:
- κατασκευή της Λεωφόρου Δημοκρατίας στη Νέα Ζωή, την Αριστοτέλους και τις καθέτους σε αυτήν, στην περιοχή της Βρυσούλας
- αποκατάσταση του οδοστρώματος σε αρκετές οδούς της πόλης, μεταξύ των οποίων ένα σύμπλεγμα οδών στα Καρδαμίτσια
- αναβάθμιση και πιστοποίηση της ασφάλειάς τους για τουλάχιστον 25 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο Ιωαννιτών,
- χρηματοδότηση με τουλάχιστον 500 χιλ. € χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως γήπεδα, πλατείες και πάρκα.
- αποκατάσταση της πλατείας Μαβίλη το πιο τουριστικό σημείο της πόλης που θα τύχει της αντίστοιχης φροντίδας και μέριμνας
- βελτίωση της προσβασιμότητας κυρίως για ΑΜΕΑ, αλλά όχι μόνο
- ειδική πρόβλεψη και μνεία για τις Δημοτικές Ενότητες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας με προϋπολογιζόμενο ποσό των 600 χιλ €

Επίσης προβλέπεται αποζημίωση για ρυμοτομίες με 2 εκ. €. Παρόλα αυτά καθώς και το γεγονός ότι μέσω των ληξιπρόθεσμων αποπληρώθηκαν περισσότερα από 11 εκ. €, οι ρυμοτομίες παραμένουν «ένας κουβάς χωρίς πάτο, που στερεί σημαντικότατους πόρους από την κοινωνική πολιτική , τη καθημερινότητα κλπ. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, υπολογίζοντας να διαθέσουμε περίπου 5 εκατ € έως τέλος του 2016», όπως είπε ο κ. Μανταλόβας.

Κλείνοντας και αναφερόμενος συμπερασματικά στα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπογράμμισε πως :

-Είναι ισοσκελισμένος χωρίς να έχει ανάγκη από λογιστικές αλχημείες

-Χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ειλικρίνεια στη βάση απολογιστικών στοιχείων και αριθμών.
- Διαπνέεται από μια άλλη διαχειριστική λογική πιο συνδυάζει τη νοικοκυροσύνη με τη δικαιοσύνη και τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι πόροι αποδίδονται για το σκοπό που εισπράττονται και όχι για αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων.

-Αποτελεί τέλος μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων και όχι απλής επιβίωσης του δήμου.