Ώρα εκλογών…. Αγωνία για την επόμενη μέρα

bouli simaia1

bouli simaia1Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες για την ανάδειξη της νέας Βουλής. Περίπου στις 21:00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται όμως εξίσου στις διεργασίες που θα τεθούν σε κίνηση τη Δευτέρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται αυτή τη φορά νωρίτερα από τις προηγούμενες μάχες, περίπου στις 21:00.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η προσέλευση και των πολιτικών αρχηγών. Από τους πρώτους, παραδοσιακά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ψήφισε στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο αργότερα ψήφισαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Ακολούθησαν, ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (στην Κυψέλη), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (Χανιά) και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Νέα Ιωνία).

Στο Νέο Ψυχικό άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στη δήλωσή του εξέφρασε την ελπίδα η κάλπη να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών.

Εκλογές με λίστα

Οι εκλογές γίνονται με λίστα, καθώς το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές είναι μικρότερο από 18 μήνες. Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Παρόλα αυτά, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αποδεκτά είναι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Που ψηφίζω;

Όσοι δεν γνωρίζουν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 και σήμερα από τις 07:00 έως 19:00. Τις ίδιες πληροφορίες παρέχει και ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», αφού οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογήσουν τα στοιχεία τους.

Ετεροδημότες

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015. Έτσι, οι 102.055 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Από αυτούς οι 93.215 θα ψηφίσουν σε ένα από τα 228 αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και οι υπόλοιποι 8.790 σε ένα από τα 67 μεικτά εκλογικά τμήματα. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ανοιχτά θα είναι και σήμερα τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της χώρας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ