Ύμνος στους νομάδες της Πίνδου απ΄τον Ν. Καρατζένη

kopadi pindos

kopadi pindos

Γράφει: Ρούλα Χρήστου

Ωδή και μνημόσυνο μαζί στους τελευταίους μεγάλους τσοπαναραίους των Τζουμέρκων, ύμνος στους νομάδες κτηνοτρόφους της Πίνδου αποτελεί το βιβλίο του φιλόλογου Νίκου Καρατζένη που παρουσιάστηκε στη Φιλιππιάδα.

Φλογερός εραστής της ποιμενικής ζωής ο Νίκος Καρατζένης λόγω και των οικογενειακών καταβολών (γεννημένος στα Πράμαντα από γονείς κτηνοτρόφους) έγραψε ένα ακόμη βιβλίο-λεύκωμα ως ο ιστορικός των νομάδων της Πίνδου.

Κατέγραψε άφθονες μαρτυρίες τσοπαναραίων στα άγρια βουνά, νύχτα με τα κοπάδια και τους λύκους, περπάτησε χιλιόμετρα βουνοκορφών μαζί τους, μούσκεψε από καταιγίδες, θαύμασε ποιμενικούς σκύλους και περήφανα άλογα, έπηξε τυρί κι άρμεξε στις στρούγκες. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνοδεύει γλαφυρές περιγραφές και συνθέτει ένα πραγματικά πολύτιμο εγχειρίδιο για την τοπική ιστορία. Την ιστορία της ορεινής Ηπείρου, της Πίνδου και των κτηνοτρόφων της.

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Με τους ποιμένες στην Πίνδο την αρχέγονη εστία του Νομαδισμού» συνοδεύτηκε από σχετικό ντοκιμαντέρ επιμέλειάς του. Για δύο ώρες πλημμύρισε η αίθουσα του πνευματικού κέντρου Φιλιππιάδας αχούς από βαριά κυπροκούδουνα σε θαυμαστά γκεσέμια, σαλαγίσματα τσοπαναραίων απ΄τη Σαμαρίνα και τα Τζουμέρκα, απειλητικά γαβγίσματα από ποιμενικούς μολοσσούς.

Δοθείσης της ευκαιρίας ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές ανακοίνωσε πως μετά το μνημείο του τζουμερκιώτη μάστορα στα Πράμαντα θα στηθεί και το μνημείο του τζουμερκιώτη τσοπάνη φιλοτεχνημένο κι αυτό απ΄τον Θ. Παπαγιάννη. Οι Πραμαντιώτες ήταν ξακουστοί κι ως τεχνίτες πέτρας κι ως τσελιγκάδες.
Πάντως δεν ήταν μόνο Πραμαντιώτες όσοι κατέκλυσαν το χώρο για να θαυμάσουν τη δουλειά του συγγραφέα αλλά και τη σκληρή ζωή των λιγοστών, εναπομεινάντων τσοπαναραίων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ