Όχι του Δήμου στο Κέντρο Προσφύγων στον Κατσικά

aerodromio katsika

aerodromio katsika

Την διαφωνία του με την μετατροπή του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου Κατσικά, σε Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων, εξέφρασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από μία μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε.

Η συνεδρίαση διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες, με μία μικρή διακοπή, από ομάδα αλληλέγγυων πολιτών, η οποία ήθελε να αναγνώσει και να καταθέσει ψήφισμα σχετικά με το προσφυγικό.

Οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν ήταν έντονοι και αφορούσαν τόσο στον τρόπο επιλογής των χώρων όσο και στη διαχείριση που θα ακολουθηθεί στο εξής, ενώ δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των παρατάξεων.

Παρόλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα σε ορισμένα βασικά σημεία.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι, ότι εκφράζει την πλήρη διαφωνία του, με την μετατροπή του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου Κατσικά σε Κέντρο Φύλαξης Προσφύγων ή Μεταναστών, εκτιμώντας ότι ο χώρος αυτός είναι άκρως ακατάλληλος.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία έκταση στην οποία δεν υπάρχει η παραμικρή υποδομή, ενώ εξ αιτίας των συχνών βροχοπτώσεων συχνά καλύπτεται από λασπόνερα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να υπάρχει άμεση και συνεχή ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το Συντονιστικό Προσφυγικής Κρίσης ενώ εκφράζει την διαφωνία του με τα κλειστού τύπου κέντρα.

Κατά πλειοψηφία εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την απόφαση να διαχειρίζονται το θέμα των Κέντρων Φύλαξης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς έτσι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικά αυτός του απλού παρατηρητή.

Κατά τα λοιπά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αντιρρήσεις στη φιλοξενία και τα κέντρα φύλαξης, θα συνδράμει στο μέτρο του εφικτού και θα συμβάλλει ώστε να υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση στους ανθρώπους που θα βρεθούν στην περιοχή, θεωρώντας ότι οι υποδομές θα πρέπει να πληρούν όλους τους όρους της υγιεινής και της ασφάλειας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ