Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων, μία από τις πιο εντυπωσιακές και πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την ύστερη αρχαιότητα», η οποία παρουσιάζει με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο, την ιστορία της περιοχής και μαζί μοναδικά ευρήματα.
Ευρήματα από διαφορετικούς χώρους του λεκανοπεδίου, από το Γαρδίκι, την Καστρίτσα, τα Σερβανιά, τη Δουρούτη, δείχνουν την μακραίωνη πορεία στο χώρο.
Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι αυτά που προέρχονται από το Κάστρο των Ιωαννίνων. Ανάμεσά τους ένα χρυσό νόμισμα από την εποχή του Φιλίππου του Ε’.
Στο Κάστρο των Ιωαννίνων, προ αρκετών ετών, είχαν εντοπιστεί μια κεφαλή και μία λίθινη επιγραφή του 242 π.Χ. Τα ευρήματα αυτά, με τις γνώσεις της εποχής εκείνης, θεωρήθηκε τότε ότι είχαν μεταφερθεί, πιθανότατα από τη Δωδώνη.
Πήλινα αγγεία κι εργαλεία, που δείχνουν ότι κάτω από τον σημερινό οικισμό, κάτω από τον οικισμό των Οθωμανικών και των Βυζαντινών χρόνων, βρίσκονταν μια άλλη πολιτεία…
Και αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί από το ίδιο το Κάστρο.. Σε σημεία πιο βαθιά από την θεμελίωση των Βυζαντινών, αποκαλύφθηκε το αρχαίο τείχος.
Η έκθεση, εντυπωσιακή ως προς τα ευρήματα και καινοτόμα ως προς την παρουσία, αποτελεί πραγματικά ένα ζωντανό κομμάτι ιστορίας.
Στην πρώτη ενότητα, παρουσιάζεται η προϊστορία των Ιωαννίνων: Περιλαμβάνει κεραμική και λίθινα τέχνεργα της Νεολιθικής περιόδου από την Επισκοπή Σερβιανών. Επίσης, ευρήματα από την προϊστορική εγκατάσταση στη θέση Παλαμπούτι στο Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων (1.730–1.529 π.Χ.).
Συμπληρωματικά, εκτίθενται ένα σύνολο κεραμικής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού-Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και μια χάλκινη περόνη από την προϊστορική εγκατάσταση στη θέση Κρύα και μια πήλινη «σφραγίδα» της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου από την περιοχή του Κατσικά.
Η δεύτερη ενότητα αφορά την περίοδο των ιστορικών χρόνων μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση.
Το διαθέσιμο υλικό προέρχεται από τους ατείχιστους οικισμούς στην Ράχη Πλατανιάς, στην Επισκοπή Σερβιανών και στους Αγίους Αποστόλους Πεδινής Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν ξεχωριστά τα ευρήματα από τις ακροπόλεις του Μεγάλου Γαρδικίου και της Καστρίτσας, καθώς και από την οχυρωμένη εγκατάσταση στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Ενότητα 3η. Μετά το 167 π. Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα
Στην ενότητα δίδεται έμφαση στις υπαίθριες εγκαταστάσεις, όπως μια αγροικία στη θέση Επισκοπή Σερβιανών και ένα λουτρό στην Κρανούλα.
Ενότητα 4η. Ιδεολογίες: Χώροι λατρείας, ταφικά έθιμα
Παρουσιάζονται ευρήματα από το ναό του Αρείου Διός στο Ροδοτόπι και από το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην Δουρούτη. Τα ταφικά έθιμα προβάλλονται μέσω της έκθεσης δύο ταφικών συνόλων: ενός της Εποχής του Χαλκού (Νεοχωρόπουλο) και ενός ρωμαϊκών χρόνων (Επισκοπή Σερβιανών).
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος των ευρημάτων παρουσιάζεται σε άμεση επαφή με τον επισκέπτη. Βρίσκονται δηλαδή έξω από τις προθήκες, κάτι που είναι σίγουρα σπάνιο αλλά και ιδιαίτερα συγκινητικό.
{jathumbnail off}