Όλα δύσκολα για τους κτηνοτρόφους, κανένα φως για λύσεις από τη Δωδώνη

DODONH 17 7 13

DODONH 17 7 13Με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου να βρίσκονται πλέον μία ανάσα πλην την ολοκληρωτική καταστροφή και να προγραμματίζουν μία ακόμη κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες, η πολιτική λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης μοιάζει σχεδόν αδύνατη.

Οι συναντήσεις ακόμη και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπως είχε αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ακόμη δεν πραγματοποιήθηκαν όμως φαίνεται ότι η μέριμνα της κεντρικής κυβέρνησης εξαντλήθηκε την ημέρα που ανακοινώθηκε η πώληση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Ηπείρου.

Έκτοτε τα προβλήματα γιγαντώνονται… Οι νέοι ιδιοκτήτες που υπόσχονταν εισροή ξένων κεφαλαίων έμειναν στις υποσχέσεις και οι οφειλές προς τους κτηνοτρόφους αυξάνονται.

Οι παρεμβάσεις των πολιτικών σκόνταψαν σε ένα τείχος που έχει ανεγερθεί… Και η προσπάθεια των τοπικών παραγόντων μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ζητήματα αγροτο-κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την Ήπειρο συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο παρουσίας του στα Ιωάννινα για την εκδήλωση των Καππαδοκιτών.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό θέματα που αφορούν στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, καθώς και στην αποκέντρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

«Το κύριο μέλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, να συνάψει μια σύμβαση με τους εισκομιστές γάλακτος και τη “ΔΩΔΩΝΗ” που θα έχει τις πρωτοβουλίες κίνησης, για να ισορροπήσει η αγορά. Δεν σας κρύβω ότι έρχονται μηνύματα ότι γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, όμως εγώ περιμένω να τη δω τελειωμένη. Aπό τη συζήτηση που είχα με τον Γενικό Διευθυντή της βιομηχανίας κ. Κάφαλη καταλαβαίνω πως έχουν τεράστια δυσκολία, καθώς παίρνουν επιταγές μεταχρονολογημένες, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας. Μη νομίζουμε όμως, ότι επειδή στο παρελθόν η ΑΤΕ τα κάλυπτε (τα κεφάλαια κίνησης), ότι όλα πήγαιναν καλά. Δυστυχώς, ήταν σε “ξύλινα πόδια” και αυτό φάνηκε ξαφνικά. Η σημερινή εταιρεία έπρεπε, όταν αγόρασε τη “ΔΩΔΩΝΗ”, να γνωρίζει ότι χρειαζόταν κάποια κεφάλαια κίνησης, αφού η αγορά δουλεύει τώρα πια με πίστωση», ανέφερε ο Περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση, δήλωση που αποτυπώνει το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και τις δυσκολίες για την επίλυσή τους.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε το αίτημα της ΕΝ.ΠΕ. για την κατάρτιση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ένα για κάθε Περιφέρεια) την περίοδο 2014-2020, δίνοντας έμφαση στα αγροτικά προγράμματα. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στήσουμε νέες επιχειρήσεις, που θα βοηθούν τους νέους, και δεν θα είναι σαν τις παλιές επενδύσεις, που άφησαν χρέη και σήμερα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης συζητείται τουλάχιστον το 1/3 του προγράμματος να δοθεί στις Αιρετές Περιφέρειες. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 50%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ