Ως το τέλος του έτους ο νέος αναπτυξιακός

BELOS

Σε επανασχεδιασμό όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, για να προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προωθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος του χρόνου, θα καταθέσει νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη Οκτωβρίου 2015 και θα προχωρήσει στην ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου, το οποίο έως το Μάρτιο του 2016 θα παρουσίασει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε αλλαγές στα κριτήρια χαρακτηρισμού των επενδύσεων ως “στρατηγικές”, μειώνοντας το ύψος από τα 100 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα και δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις ξένων ομίλων για τη δημιουργία επιχειρηματικών και ερευνητικών κέντρων, αλλά και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη “ξεκαθάρισμα” των επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το σύνολο των δεσμεύσεων ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ είναι μόνο 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, επιδιώκεται καταρχήν η απένταξη επενδύσεων που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου, καθώς και η μεταφορά (σε συμφωνία με τους επενδυτές) σε άλλα κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, φορολογικά. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο εξεύρεσης αύξησης του δανεισμού από ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία απλοποίησης των αδειοδοτήσεων, η οποία επιβάλλεται και από τη συμφωνία με τους πιστωτές, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάθεσης μελετών αξιολόγησης των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, αλλά και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ακολουθήσουν διορθωτικές κινήσεις. Οι μελέτες θα ανατεθούν σε μελετητικά κέντρα αναγνωρισμένου κύρους, όπως το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

Ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι ήδη προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο με δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς, την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και την κοινωφελή εργασία, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την πραγματοποίηση επενδύσεων, λόγω των capital controls.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ